Cinci secrete ale imunitatii

Cinci secrete ale imunitatii
  calendar_month        
Echipeaza-te trup si suflet pentru iarna!

Iarna aduce cu sine o vreme rece, cu schimbari atmosferice bruste la care organismul nostru trebuie sa se adapteze. Capacitatea de adaptare a organismului este una dintre cele mai bune metode de aparare cu care a fost inzestrat corpul nostru. Aceasta capacitate de adaptare functioneaza pe mai multe planuri: planul mental si emotional, planul energetic si planul fizic.

Ce emotii traim…

Medicina chineza acorda o importanta primordiala planului mental si celui energetic, deoarece cauzele bolilor se gasesc intotdeauna in aceste planuri. Sentimente ca mania, ingrijorarea sau tristetea deprima si consuma energia organismului si, in acelasi timp, scad numarul de globule albe, influentand astfel si imunitatea.

Cum ne odihnim…

Capacitatea de adaptare si imunitatea pot fi amplificate daca acordam corpului nostru perioade de refacere suficient de lungi, aceasta insemnand in primul rand somn si apoi asa-numitele ruperi de ritm, adica iesirea din rutina cotidiana prin activitati recreative. In ceea ce priveste somnul este foarte important sa dormim intre orele 23 si 1 noaptea, deoarece in acest interval orar ficatul curata sangele din corp si in acelasi timp se regenereaza.

Cum respiram…

Alaturi de ficat, in reglarea imunitatii joaca un rol esential plamanii si intestinul gros - cu alte cuvinte ceea ce mancam si ceea ce respiram. Pentru organism tipul de respiratie profunda, toracica si abdominala inseamna o buna oxigenare a celulelor corpului. Multe boli incep cu o slaba oxigenare, aceasta determinand o crestere a radicalilor acizi, adica un mediu acid care imbatraneste organismul inainte de vreme.



Este de la sine inteles ca fumatul contribuie din plin la scaderea oxigenarii si influenteaza si energia plamanilor, numita de chinezi si energia de aparare, care se intinde ca o pelicula la suprafata organismului, care este astfel protejat de agresiunile agentilor stresori din exterior, fie ei microbi, zgomote sau fenomene atmosferice cum ar fi vantul, frigul si ploaia.

Ce mancam…

In anotimpul rece alimentatia trebuie adaptata calitativ si cantitativ. Este esential sa consumam fructe si legume care sa contina vitamine care sa imbunatateasca imunitatea, cum ar fi vitaminele A, C,E, iar din complexul B in special vitaminele B1, B5, B6, B9 si B15. De asemenea, sunt importante mineralele cum ar fi potasiul, calciul, magneziul, seleniul, zincul si cromul.

Alimentatia trebuie sa contina suficiente fibre de celuloza care constituie mediul pe care se dezvolta flora intestinala normala, deoarece o imunitate buna inseamna o flora intestinala echilibrata, care nu va lasa loc germenilor patogeni sa ne atace organismul.



Pentru persoanele cu probleme de constipatie, colita si aciditate crescuta, adica semne ale perturbarii florei intestinale se pot administra capsule care contin fibre, acidofilus si enzime pancreatice. Enzimele sunt catalizatorii tuturor reactiilor din organism si ele se gasesc din belsug in sucul de fructe si legume, cele mai recomandate in acest sens fiind sucurile de lamaie, grapefruit, mere, sfecla rosie si morcovi.

Recomandarea mea este ca fiecare sa incerce sa-si obtina toate substantele din alimente, dar pentru ca ritmul vietii noastre este foarte alert, este uneori necesara suplimentarea cu produse naturale.

Din fericire, exista o gama larga de produse naturale care pot fi folosite la prevenirea imbolnavirilor si la intarirea imunitatii. Dintre plantele romanesti sunt foarte bune cimbrisorul, isopul, galbenelele, coada soricelului, iarba mare, afinul, ienuparul si coacazul negru.



Exista de asemenea o serie de plante denumite adaptogene, numite astfel datorita sferei foarte largi de actiune si care contribuie puternic la intarirea imunitatii: cordiceps, astragalus, ganoderma, propolisul.

Este stiut de asemenea ca organismul uman poarta in stare latenta un numar de germeni care pot provoca imbolnaviri atunci cand imunitatea scade foarte mult. Pentru a preintampina aceasta este bine sa administram produse naturale care pot elimina natural acesti germeni, astfel nemaifiind necesara administrarea de antibiotice. Enumeram aici capsulele cu extracte de nuca neagra, goldenseal root si o planta indiana - neem.

…Si acupunctura!

O alta tehnica extrem de eficienta de intarire a imunitatii este acupunctura. Ea poate fi folosita pentru reglarea metabolismului si tratarea oboselii cronice, dar si pentru echilibrarea neuro-endocrina a organismului. Folosind puncte de pe meridianele plaman, intestin gros si ficat, imunitatea si adaptarea organismului pot fi crescute. Pentru intretinere sunt necesare doua cure de acupunctura pe an: primavara si toamna.

Vino intre 18-20 aprilie 2008, la Sala Palatului, pentru a participa la BODY MIND & SPIRIT FESTIVAL - cea mai completa manifestare dedicata unui stil de viata in care calitatea vietii se celebreaza pe toate planurile: trup, minte si suflet!
Pentru detalii intra pe www.bodymindspiritfestival.ro

Recomandari