Schi: pregatirea fizica este esentiala!

history_edu ele.ro calendar_month 16 Dec 2008, 10:38
La inceputul noului sezon de schi este necesar sa-ti amintesti regulile de practicare a acestui sport pentru a evita accidentele nedorite, deloc rare: ai grija la viteza, ofera prioritate schiorului din aval, regleaza-ti elementele fixatoare ale schiurilor si pregateste-te fizic.
Un numar mare din accidentele datorate sporturilor de iarna provin dintr-o pregatire fizica insuficienta. Deindata ce vei sosi in statiunea de schi, organismul tau va trebui sa fie pregatit pentru a infrunta noile conditii climatice. In plus, el va fi supus brusc unor activitati cu care nu este obisnuit: mers prin zapada, schi ... de aceea, inainte de a pleca de-acasa este necesar sa-ti lucrezi muschii picioarelor, articulatiile, si echilibrul.
Ideal ar fi sa practici tot timpul anului activitati fizice variate, si sa asociezi o pregatire specifica cu aproximativ o luna inainte de a pleca la munte. Bicicleta , mersul , cardio-fitness : sunt activitati excelente pentru pregatirea sporturilor de iarna. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor sa le practici regulat. De aceea, este recomandat sa respecti macar sfaturile urmatoare, cu o luna inainte de a pleca in sejur. Deci, daca vrei sa pleci la munte in aceasta iarna, incepe acum!
Lucreaza-ti muschii si pregateste-ti corpul de efort
Renunta sa folosesti liftul, ia-o pe scari: in cursul urcarii iti vei dezvolta muschii, iar in timpul coborarii iti vei dezvolta "inteligenta" genunchilor.
Pe cat posibil, pedaleaza la bicicleta pentru imbunatatirea vigilentei si a echilibrului. Fa inot pentru musculatura si mergi pe jos pentru rezistenta. Realizeaza zilnic cateva exercitii de gimnastica.
De exemplu:
In picioare, cu picioarele departate si spatele drept, realizeaza exerciii usoare de flexiune-extensie a genunchilor, fara sa depasesti 120 o in flexiune. Repeta acest exercitiu de 20 de ori.
Fa acelasi lucru, dar fandari inainte, si repeta de 20 de ori.
Exercitii tip "scaun": pune-te in pozitie sezut, cu spatele drept, sprijinita de un zid, dar nu te sprijini in fund. Mentine aceasta pozitie cat de mult poti.
Dezvolta-ti echilibrul
Dansul, trambulina, gimnastica sunt discipline excelente pentru stapanirea si dezvoltarea echilibrului. De asemenea, poti sa stai intr-un picior si cu ochii inchisi in timp ce stai la xerox, la telefon, cand te speli pe dinti. Poti sa sai si intr-un picior, de ce nu?
Intinde-te
Intinderile permit preventia accidentelor musculare si favorizeaza recuperarea. Atentie: o intindere eficace nu trebuie sa fie dureroasa! Trebuie sa simti tensiunea muschilor si sa mentii pozitia de intindere timp de 30 de secunde minim, incercand sa te mentii mereu mai mult.
Exteriorul pulpei
In picioare, cu spatele drept, prinde pulpa stanga cu mana stanga si adu-ti calcaiul sub fesa stanga. Flexeaza usor genunchiul drept si sprijina-te cu mana dreapta de un zid. Pulpa intinsa trebuie sa ramana apropiata de cealalta. Stai in aceasta pozitie 30 de secunde.
Interiorul pulpei
Stai in picioare, cu un calcai sprijinit pe un scaun. Celalalt picior este intins. Pastrandu-ti spatele drept, apropie cat poti buricul de pulpa. In plus, tine degetele piciorului sprijinit pe scaun cat mai intinse. Este un exercitiu dificil, dar da rezultate!
Alte articole despre