Alimentele colorate sunt benefice pentru longevitate

Alimentele colorate sunt benefice pentru longevitate
  calendar_month        
O farfurie cu alimente cat mai diferite in plan cromatic este nu doar mai apetisanta, dar are si un rol benefic pentru sanatate. Specialistii incurajeaza oamenii sa consume alimente cat mai colorate pentru o viata mai lunga.

Conform Asociatiei Dietetice Americane, ar trebui consumate zilnic alimente care se incadreaza in spectrul de 5 culori: rosu, galben/portocaliu, verde, alb si albastru/mov. Aceasta teorie exista si la popoarele asiatice. Principiile asiatice includ recomandari pentru pastrarea unui echilibru in privinta acestor culori, echilibru care ar avea ca rezultat longevitatea.


Persoanele care vor sa traiasca cat mai mult ar trebui, asadar, sa introduca in alimentatia zilnica ingrediente care fac parte din paleta de 5 culori.

Se considera ca fiecare culoare are, in felul ei, anumite beneficii pentru sanatate. Cand mesele zilnice includ alimente (legume, fructe, nuci, cereale) cu aceste culori, organismul beneficiaza de vitamine si nutrienti care il protejeaza de anumite boli.

Rosu - beneficii

Pigmentii care dau culoarea alimentelor rosii contin compusi de flavonoide care lupta impotriva radicalilor liberi si previn deteriorarea celulelor. In pepenele rosu, struguri si rosii se gaseste licopen, un antioxidant despre care studiile arata ca reduce riscul de cancer de prostata. Capsunile, zmeura, rodiile amestecate in salate sau in cereale, sfecla rosie coapta, nectarinele, ciresele, merele, ardeii grasi, rubarba, tomatele sunt alte alimente benefice.

Portocaliu, galben

Pigmentii carotenoizi din dovleac inlatura radicalii liberi, imbunatatesc vederea si sistemul imunitar. Acelasi rol il indeplinesc si acidul folic si vitamina C existente in fructele citrice precum portocalele si lamaile. Alte alimente benefice pentru sanatate sunt cartofii dulci, porumbul, meiul, nautul, fasolea, caisele, mango, morcovii, papaya, piersicile, pepenele galben, rosiile galbene etc.

Verde

Pigmentul verde din legume si fructe reprezinta clorofila, care imbunatateste oxigenarea, circulatia si ajuta in detoxifierea organismului. Legume precum spanacul si broccoli contin luteina, un nutrient care reduce riscul de cataracta si lupta impotriva unei boli oftalmologice, degenerescenta maculara. Foloseste in preparate avocado, lime, seminte de dovleac, coriandru, ulei de masline, kiwi, sparanghel, secara, linte, fasole, struguri verzi, dovlecei, salata verde, castraveti, anghinare, ceapa verde etc.

Albastru, mov

Fructele de padure precum afinele si murele contin flavonoide care pastreaza sanatoase vasele de sange si micsoreaza riscul bolilor de inima. Aceleasi flavonoide impiedica pierderile de memorie pe termen scurt si au un rol in prevenirea cancerului. De aceea, in dieta zilnica este recomandat sa se gaseasca alimente precum: prune, ciuperci, varza rosie, orez negru salbatic, fasole neagra, alge marine, smochine, vinete etc.

Alb

Alimentele de culoare alba contin antioxidanti care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului. Ceapa alba contine quercetina, un flavonoid cu proprietati antiinflamatorii. Este recomandat ca din dieta zilnica sa faca parte alimente precum: seminte de pin, pere, ridichi, usturoi, napi, conopida, ciuperci albe, soia, orez, fasole alba etc.

Autor: Elisa Costache

Sursa foto: agedefyingwomen.com

Recomandari