Sforaitul - 8 lucruri pe care trebuie sa le stii

Sforaitul - 8 lucruri pe care trebuie sa le stii
  calendar_month        
Ce este sforaitul, de ce este daunator si ce poti face pentru a-l combate?

Ce este sforaitul?

Sforaitul este respiratia in timpul somnului, insotita de sunete dure sau ragusite provocate de vibratia corzilor vocale si a altor tesuturi ale gatului.

Sforaitul este acelasi lucru cu apneea in somn?

Nu. Sforaitul este mult mai comun decat apneea in somn. Sforaitul este un sunet, fara episoade de apnee (pauze de respiratie) sau hipoventilatie (respiratie superficiala).

Care sunt consecintele posibile ale sforaitului?

Sforaitul poate duce la probleme in cuplu din cauza deranjarii somnului partenerului. De asemenea, sforaitul provoaca treziri nocturne si oboseala in timpul zilei.

Ce poti face contra sforaitului ?

Modificarea stilului de viata usureaza in multe cazuri gradul si intensitatea sforaitului. Acesta include: scaderea in greutate, evitarea dormitului pe spate, evitarea alcoolului inaintea culcarii, renuntarea la fumat si tratarea congestiei nazale. Pe cale medicala se poate actiona contra vegetatiilor adenoide, amigdalelor inflamate, problemelor de maxilar si blocajelor nazale.

Exista aparate care te pot ajuta contra sforaitului?

Atelele de repozitionare mandibulara sunt probabil cele mai bune aparate care exista la ora actuala pentru tratarea sforaitului. Ele se poarta pe dinti noaptea, in timpul somnului si sunt realizate de dentist sau ortodont.

Alte device-uri

Mai exista si benzile nazale, care se gasesc in farmacii si se lipesc de nari, avand rol in prevenirea sforaitului. Insa testele au aratat ca acestea nu imbunatatesc semnificativ problema sforaitului. Pentru partenerul afectat de sforait se recomanda dopurile de urechi sau dormitul in alta camera.

Chirurgia este utila contra sforaitului?

Chirurgia poate fi folosita contra sforaitului, insa ratele de succes sunt mici, mergand de la 20 pana la 50%, pentru maximum 6 ani dupa operatie. In plus, unele tehnici chirurgicale sunt inca destul de experimentale, deci fii foarte atenta!

Chiar este important sa-ti tratezi sforaitul?

Sforaitul nu e o gluma, ci o problema medicala ce poate duce la separarea cuplului, deranjarea vecinilor si are uneori consecinte asupra sanatatii. Exista dovezi care arata ca persoanele care sforaie au risc crescut de hipertensiune si ca femeile care sforaie au sarcini riscante, cu efecte negative asupra dezvoltarii fatului.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ce ascult eu
  • person

    "nu asculta ce zic altii. asculta ce iti spun doar eu !"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right