Cum mancam sanatos in 2013: iata ce ne recomanda specialistii!

Cum mancam sanatos in 2013: iata ce ne recomanda specialistii!
  calendar_month        
Alimentatia echilibrata ramane "secretul" cel mai important pentru sanatate, dar in fiecare an apar diferite tendinte recomandate de nutritionisti. Afla cum mancam sanatos in 2013 si ce alimente ne recomanda specialistii pentru un stil de viata cat mai echilibrat.

Tendintele alimentare, explicate de dieteticianul american David Grotto, vizeaza alimentele care ofera potentialul nutritional cel mai mare si rezolva deficiente alimentare intalnite tot mai des.

Iata cele mai noi alimente recomandate de specialisti pentru 2013.

Ficat

Ficatul ar putea deveni alimentul vedeta al noului an, indiferent daca provine de la pasari, vita sau porc. Este cel mai recomandat aliment pentru deficienta de fier, problema descoperita tarziu la tot mai multi adulti.

In afara de fier, ficatul este bogat in vitamina B si ofera multa energie, dar si in vitamina A, pretioasa pentru sanatatea ochilor si a sistemului imunitar. Portiile de ficat nu pot fi insa prea mari, deoarece are si un nivel ridicat de colesterol.

In ficat pot fi insa prezente si toxine, motiv pentru care nutritionistii recomanda consumarea acestui organ provenit de la animale crescute in ferme ecologice, cu o dieta organica, animale care au fost ferite de pesticide.

Chefir

Dintre toate lactatele, chefirul combina cel mai bine beneficiile laptelui fermentat cu un continut ridicat de probiotice. Sursa excelenta de calciu si proteine, chefirul are un continut mai scazut de grasime si ofera si un alt avantaj fata de cele mai multe tipuri de iaurt: se bea, astfel il poti consuma oricand cu efort minim.

Carne de pui

Puiul face parte din dieta celor mai multi romani, dar studiile recente arata ca are un avantaj important fata de alte feluri de carne alba, de la alte pasari, si peste.

Carnea de pui are cel mai ridicat nivel de melatonina, hormonul somnului, astfel incat consumul ei este ideal la cina, pentru un somn odihnitor. Somnul REM, prelungit de melatonina, are efecte benefice asupra starii mentale, dar si a sistemului imunitar.

Fasole

Cu o jumatate de ceasca de fasole pe zi, riscul de obezitate, diabet, boli cardiace si cancer poate sa scada semnificativ. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat este mai benefica, iar aceasta leguminoasa este extrem de versatila in bucatarie, putand fi utilizata si in sosuri pentru paste. Fasolea scade nivelul colesterolului "rau" LDL, mentine glicemia stabila si usureaza digestia.

Struguri Concord

Puterea antioxidanta a pielitei boabelor de strugure, pierduta la fabricarea vinului, este prezenta in 2013 in recomandarile nutritionistilor, mai ales atunci cand provine de la strugurii din soiul Concord.

Acesti stuguri contin polifenoli si alti compusi importanti pentru sanatatea inimii si a creierului. In plus, resveratrolul din struguri are capacitati antiinflamatoare si poate preveni aparitia artritei si a obezitatii.

Cafea

Cele mai noi studii au demonstrat un efect mai putin cunoscut al cafelei: intareste memoria. Compusul responsabil pare a fi cofeina, astfel incat poti apela si la ceai verde, care o contine in cantitate mai mica, pentru efecte similare.

O alta bila alba pentru cafea vizeaza descoperirile recente cu privire la cea decofeinizata. Aceasta bautura scade riscul aparitiei de cancer la piele si poate contribui la stabilizarea glicemiei pentru diabetici.

Indiferent daca optezi pentru cafea cu cofeina sau fara, adauga si putin lapte pentru a suplimenta nivelul de calciu din organism.



Autor: Iulia Anghel

Recomandari