Plante pentru o digestie buna
history_edu ele.ro calendar_month 10 Mar 2008, 08:44
Dupa o masa copioasa, bogata in grasimi, stropita cu alcool, cafea si tutun, nu este exclus sa ne simtim stomacul greu. Acesta senzatie de digestie grea sau lenta, numita dispepsie, se traduce prin eructatii si greata.
Solutia clasica
Metoda cea mai comuna de tratament este administrarea de antispasmodice care reduc contractiile muschilor digestivi, si antiacide ce franeaza supraproductia de acid in stomac si usureaza senzatia de arsura.
In ceea ce priveste durerea de cap asociata adesea cu digestiile dificile, aceasta poate fi rapid combatuta prin calmante, evitand alcoolul si tutunul ce contribuie la intretinerea cefaleelor si starilor de greata.
In paralel cu aceste solutii medicamentoase, exista si solutii mai naturale.
In grija plantelor
Numeroase plante contin uleiuri esentiale eupeptice care le vin de hac digestiilor dificile.
Acesta este mai ales cazul chimionului, mararului sau anasonului, plante ce combat aerofagia si balonarile abdominale.
Ananasul are, de asemenea, actiune digestiva, la fel ca si papaia sau ghimbirul, un tonic aromatic mult utilizat in dispepsie. Plantele ca anghinarea, rozmarinul sau ridichea neagra stimuleaza functiile hepatice si usureaza digestia.
In afara de aceste remedii naturale si medicamentoase, stomacul trebuie menajat si in ziua de dupa masa copioasa. Mancati alimente usoare, optand pentru peste si legume fierte, evitati preparatele care stimuleaza aciditatea gastrica (grasimile), beti multa apa (apele minerale bogate in bicarbonati atenueaza aciditatea digestiva), infuzii, supe si suc de rosii.
Alte articole despre