Alimentatie: 5 idei gresite mostenite de la parinti

Alimentatie: 5 idei gresite mostenite de la parinti
  calendar_month        
Dificulatatea cu care iti mentii greutatea se poate datora unor idei gresite despre alimentatie, mostenite de la parinti si asumate ca adevaruri universale. De cate ori nu te-ai simtit vinovata pentru ca ai mancat ceva intre mese, urmarita fiind de interdictiile mamei tale de a consuma gustari pentru ca iti strica pofta de mancare?

Nutritionistii spun ca principiile de alimentatie urmate de parintii nostri in urma cu decenii intregi nu mai sunt valabile in prezent. Tentatiile mari, sedentarismul si alimentele tot mai putin neprocesate fac ravagii pentru silueta noastra.


Iata 5 idei total gresite mostenite de la parinti si sfaturile utile aferente lor:

1. Daca esti cuminte, meriti desert !

Nu cumva iti recompensezi reusitele cu "ceva dulce"? Atunci cand ai o realizare sau o stare de buna dispozitie, iti completezi bucuria cu un festin plin de zahar. Nu este vina ta, ci mai degraba repercusiunea obisnuintei mamei tale de a te "premia" cu bombonele si ciocolata in copilarie, pentru buna ta conduita.

Nu mai privi mancarea ca pe un premiu. Aceasta este calea sigura spre obezitate, pe care o poti transmite chiar si copiilor tai. Recompensele au un efect pozitiv, insa ele pot fi de orice alta natura in afara de cea alimentara. O plimbare in parc, o sedinta la spa sau un film bun iti pot stimula cel putin la fel de bine endorfinele.

2. Nu manca intre mese!

Ai ramas inca "blocata" in programul celor 2-3 mese pe zi copioase si atat? Inseamna ca parintii tai ti-au imprimat o ostilitate fata de gustari, care iti strica apetitul. Cu siguranta, la varsta adulta, prea putina pofta de mancare nu mai este o problema. Nutritionistii recomanda cate o gustare sanatoasa intre mese (de 100-200 de calorii), precum iartul, nucile, fructele, branzica usoara, biscuitii din cereale integrale etc.

Gustarile iti mentin nivelul glicemiei la o valoare normala si previn abuzurile alimentare de la mesele principale.

3. Termina tot din farfurie!

Aproape toti copiii au trait "calvarul" epuizarii mancarii din farfurie, o regula impusa de majoritatea parintilor convinsi ca doar asa micutii lor vor fi sanatosi. Acum te simti vinovata daca lasi jumatate de friptura pe platou, in principal pentru ca "irosesti mancarea".

Aceasta idee gresita nu te ajuta deloc sa iti asculti organismul si sa intelegi cand a primit suficienti nutrienti.

Nu te supraincarca inutil si renunta la restul portiei cand se instaleaza senzatia de satietate, altfel vei avea de suferit pe termen lung din pricina conceptiei "goleste farfuria".

4. Mananca incet, dar grabeste-te!

De cate ori n-ai auzit aceasta replica dimineata, inainte sa pleci la scoala? Paradoxul consumarii micului dejun pe indelete, dar si pe graba, ti-a creat obisnuinta ritmului foarte alert in care mananci la maturitate.

Mesteca foarte bine mancarea si castigi doua lucruri foarte importante: o digestie performanta si instalarea senzatiei de satietate mai rapida, deoarece creierul are ragazul necesar de a-ti transmite ca te-ai saturat.

5. Nu manca inainte de sport!

Probabil ca nici tu nu aveai voie sa iesi afara la joaca dupa masa si erai nevoita sa petreci 3-4 ore in casa, doar pentru ca ai putea avea crampe din pricina stomacului plin. Este adevarat ca efortul fizic extrem nu este recomandat dupa o masa copioasa, insa putina miscare ajuta intotdeauna digestia si prevenirea depunerii de grasimi in tesuturi.



In plus, o masa cu carbohidrati si fibre, consumata cu 30 de minute inainte de sport, iti furnizeaza energia necesara pentru miscare.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

elena udrea
  • person

    "nu m-am plictisit de viata.au trecut 30 de ani de cand respir aer poluat,dar rezist."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right