Alimente bogate in potasiu

history_edu ele.ro calendar_month 02 Feb 2012, 08:58
Potasiul este un mineral extrem de important pentru buna functionare a inimii, a rinichilor, a sistemului muscular si a sistemului nervos .
Iata o lista cu cele mai buna alimente bogate in potasiu:
Fructe
Bananele sunt primele in topul celor mai bogate fructe in potasiu. 100 de grame de banane contin 357 mg de potasiu. Imediat pe lista se afla pepenele galben (cu 350 mg de potasiu la 100 de grame), kiwi, caise si mure cu 300 mg fiecare. Fructele proaspete sunt, desigur, o varianta mai buna decat cele congelate sau confiate daca vrei sa te bucuri de toata cantitatea de potasiu. Inghetarea acestora sau deshidratarea sunt procese care reduc din proprietatile nutritive ale alimentelor in general.
Legume
Sfecla este una dintre cele mai bogate legume in potasiu. 100 de grame de sfecla contin 325 mg de potasiu. Cel mai bine este sa consumi leguma in stare proaspata, sub forma de suc (eventual in amestec cu alte legume). Cartofii dulci contin si ei o cantitate suficienta de potasiu. Acestia contin 575 mg pe 100 de grame, dar coaja acestora (care de obicei este aruncata) contine cei mai multi nutrienti. Spanacul crud contine, de asemenea, o cantitate mare de potasiu - mai exact 558 mg pe 100 de grame. In aceeasi categorie intra morcovii, broccoli si conopida. Incearca sa consumi cat mai des aceste legume in stare proaspata.
Peste si fructe de mare
Carnea de peste reprezinta o varianta buna pentru persoanele care trebuie sa consume mult potasiu. In plus, carnea de peste contine acizi grasim omega 3, element esential pentru inima, creier, dar si pentru celelalte organe ale organismului. Somonul contine 384 mg de potasiu la 100 de grame. Pe de cealalta parte, somonul roz are in compozitia sa o cantitate mai mare de potasiu (414 mg la 100 grame). Carnea de cod si macrou contine si ea o cantitate mare de potasiu - in jur de 520 mg la 100 de grame.
Totusi, anumite soiuri de carne de peste ar trebui consumate cu moderatie deoarece contin cantitati mari de mercur.
Scoicile contin foarte mult potasiu: 628 mg potasiu la o portie de 100 de grame. Consuma-le fierte, asezonate cu diferite sosuri.
Carne
Carnea de porc contine in jur de 400 de mg la o portie de 100 de grame. Carnea de miel este si ea in topul carnurilor bogate in potasiu cu 350 mg de potasiu la 100 de grame. Carnea de pui are si ea potasiu, dar in cantitati mai reduse spre deosebire de carnea rosie (250 mg la 100 de grame).
Alte alimente
O alta sursa excelenta de potasiu este fasolea. Desigur, aici nu este inclusa fasolea la conserva. Fasolea alba contine 561 mg de potasiu la 100 de grame. Totodata, nucile contin potasiu, dar sunt si foarte bogate in grasimi. in plus, acestea trebuie consumate fara sare si neprajite. Fisticul contine 1042 de mg de potasiu la 100 de grame - acesta este regele alimentelor bogate in potasiu. Imediat pe lista se afla migdalele cu 746 mg de potasiu, alunele, nucile de Brazilia, arahidele si nucile pecan.
Ciocolata neagra este un desert bogat in potasiu cu 567 mg de potasiu la 100 de grame.
Autor: Corina Petrea
Alte articole despre