Avantajele unei diete vegetariene

Avantajele unei diete vegetariene
  calendar_month        
Dieta vegetariana poate aduce imbunatatiri atat energiei tale cat si starii generale a sanatatii. Afla cum te ajuta eliminarea carnii si a produselor animale din dieta.

Vegetarienii si veganii lauda avantajele alimentatiei in care lipseste carnea sau chiar toate produsele de origine animala, de la oua si lactate pana la miere.

Studiile nutritionistilor au demonstrat ca proteinele, mineralele si vitamine de origine animala si vegetala nu sunt intotdeauna absorbite corect atunci cand sunt amestecate, iar o dieta vegetariana poate fi mai bogata in substantele nutritive necesare organismului tau.

Dieta vegetariana si prevenirea bolilor

Dieta bazata pe produse animale este bogata in grasimi, sodiu si colesterol, asociate problemelor cu greutatea si bolilor ca diabetul si cancerul de colon.

Renuntarea la produsele animale scade substantial riscul de cancer la colon, dar si de boli cardiovasculare. Daca vasele tale de sange nu mai sunt infundate de grasimi de origine animala, durata vietii poate creste.

Efectele dietei vegetariene sunt prezente si in scaderea riscului de cancer la prostata, dar si in controlul dependentei de insulina a diabeticilor. Boala devenita din ce in ce mai frecventa datorita dietei bogate in grasimi si carbohidrati, diabetul poate fi ameliorat de o dieta vegetariana. In cazul dependentei de insulina, aceasta nu va fi eliminata, dar cantitatea necesara ce trebuie injectata zilnic poate scadea.

Alte boli a caror ameliorare a fost asociata cu o dieta vegetariana sunt alergiile, hipertensiunea, anxietatea si depresia. Si efectele sindromului premenstrual pot fi ameliorate daca elimini produsele de origine animala din dieta ta.

Dieta vegetariana si absorbtia mineralelor

Produsele lactate, considerate necesare pentru absorbtia calciului si sanatatea oaselor tale, sunt respinse si ele de vegetarienii convinsi. Unii nutritionisti sustin ca absorbia calciului si a altor minerale si vitamine necesare este incetinita de produsele de origine animala.

Astfel, o portie consistenta de spanac sau broccoli iti poate asigura necesarul de calciu, ce va fi absorbit corect. Proteinele de origine animala si mai ales cele din carne scad insa densitatea oaselor, iar o dieta ce le combina nu va avea aceleasi efecte asupra organismului ca una strict vegetariana.

Cele mai multe alimente de origine vegetala nu au astfel de efecte contradictorii creand o dieta omogena si hranitoare.

Dieta vegetariana si greutatea

O dieta din care lipsesc produsele de origine animala poate avea si un efect benefic asupra greutatii tale. Practic, riscul de obsezitate este eliminat si, in absenta grasimilor saturate, chiar si un stil de viata preponderent sedentar nu va mai fi atat de daunator pentru greutatea si sanatatea ta.

Odata ce treci la vegetarianism si tentatia fast food, astfel ca vei putea ocoli mai usor excesele alimentare.

Chiar daca trecerea la vegetarianism poate fi dificila la inceput, alimentatia din care lipsesc produsele de origine animala este mai sanatoasa si poate fi la fel de gustoasa ca cea mixta, la care renunti.

Autor: Elena Radulescu

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Am nevoie de tine
  • person

    "si din cenua￯a￯, prin lupta￯, se ridica￯"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right