Calitatile nutritionale ale castanelor

Calitatile nutritionale ale castanelor
  calendar_month        
Cu peste 180 calorii la 100 grame, castanele sunt niste fructe extrem de energizante. In plus fata de efectul lor satios, castanele poseda si numeroase calitati nutritionale interesante.

Toate castanele sunt comestibile?

Castanul de India (castanul salbatic) si castanul dulce sunt doua varietati ace aceleiasi plante. Insa doar una dintre ele este comestibila, si anume castanul dulce. Castanul de India este totusi utilizat in medicina, in principal contra reumatismului.

Cele doua varietati se deosebesc prin continutul fructului lor:
fructul castanului salbatic nu contine decat un singur lob bombat
fructul castanului dulce contine 3 lobi, stransi unul intr-altul, si aplatizati pe o latura.

Castana - un aliment energizant

Castanele au un aport caloric important: 180 calorii la 100 grame. Aceste calorii, alaturi de bogatia in fibre a castanelor (5 g/ 100 g) si in proteine (3 g/ 100 g) fac din ele niste alimente foarte satioase.

Foarte bogate in glucide, dintre care majoritar glucide lente (de amidon), aceste fructe sunt aliatele sportivilor, carora le confera energie de lunga durata.

O mina de binefaceri

Castanele nu sunt numai surse excelente de energie, ci ele contin si cantitati interesante din vitaminele B1 si B2, vitamina C (40 mg/ 100 g), vitamina E (58 mg/ 100 g) si minerale.

Aportul global de minerale al acestor fructe depaseste 1.2 g/ 100 g, ceea ce este exceptional.

Castanele contin fier si magneziu, doua elemente ale caror carente sunt frecvente in organismele umane.

Ele contin si un nivel record de potasiu - 600 mg/ 100 g, fosfor si calciu.

Daca tii dieta, trebuie sa fii constienta de continutul relativ mare de grasimi al castanelor: aproximativ 4 g de lipide la 100 g. Din fericire, doua treimi dintre aceste grasimi sunt reprezentate de acizi grasi nesaturati, care duc la scaderea colesterolului.

Iata cate motive bune pentru a le savura coapte sau fierte intreaga iarna!

Autor Nuage

Recomandari