Dieta marocana

Dieta marocana
  calendar_month        
O dieta inedita care poate fi incercata este reprezentata de dieta marocana. Aceasta include fructe, cereale, legume, carne, peste si fructe de mare. Pentru vegetarieni, bucataria marocana ofera o gama larga de optiuni.

Pregateste la antreuri salate reci sau calde, pe baza de legume si sosuri precum humusul. Salatele trebuie sa fie de mai multe tipuri si se servesc in recipiente relativ mici. Acest preparat sanatos si gustos este adesea complet vegetarian.


La felul principal, alege o carne de vita sau pui fara grasime si pregateste-o cu o garnitura de legume si couscous. Tajine constituie o mancare traditionala marocana, care are mai multe variante de preparare. La baza, insa, sunt carnea si legumele. La sfarsitul mesei se poate servi un ceai.

Retete marocane pe care le poti incerca:

Salata marocana

Salata marocana cu pui

Sufleu de peste marocan

Miel in couscous

Ingrediente din dieta marocana

1. Cerealele

In Maroc, cerealele reprezinta unul dintre cele mai consumate alimente in bucatarie. Acestea ofera peste 50% din aportul de proteine. Cerealele sunt bogate in fibre, iar studiile arata ca dietele bogate in fibre sunt asociate cu un risc scazut pentru bolile de inima, hemoroizi, cancer de colon si constipatie. Painea sub forma de lipie constituie principalul produs din cereale in Maroc si este consumata la fiecare masa.

Couscous-ul este un preparat african, foarte utilizat in Maroc, fabricat din cereale prelucrate. Couscous-ul este foarte versatil, putand fi folosit in combinatie cu plante aromatice si condimente, diverse tipuri de carne, peste, fructe de mare, salate, legume, chiar si cu ciocolata. In general, garniturile mancarurilor se prepara din linte sau couscous.

2. Fructe de mare si peste. Carnea

Marocul constituie una dintre cele mai mari surse din lume de peste si fructe de mare. Aceste alimente sunt surse de proteine, minerale, vitamine si grasime. In plus, pestele contine acizi grasi polinesaturati (de exemplu, omega 3) care ajuta la scaderea colesterolului in sange.

In ceea ce priveste carnea, puiul, vita si mielul sunt principalele tipuri de carne din bucataria marocana. Carnea este intotdeauna aromata cu diverse condimente care ajuta la digestie.

3. Fructe si legume

Fructele si legumele sunt utilizate in bucataria marocana in multe preparate, de la antreuri la deserturi. Cartofii si rosiile constituie unele dintre cele mai importante alimente. Unele dintre cele mai folosite fructe sunt bananele, portocalele, pepenii galbeni si smochinele.

4. Condimentele si plantele aromatice

Marocul este faimos pentru gama diversificata de condimente pe care o ofera. Acestea sunt folosite pentru a imbogati gustul preparatelor, insa plantele aromatice reprezinta si o sursa bogata de antioxidanti. Folosirea condimentelor ajuta sistemul imunitar, scade riscul bolilor cardiovasculare si lupta impotriva cancerului. In bucataria marocana se foloseste sarea, piperul, paprika, ghimbirul, turmericul, patrunjelul, coriandrul, sofranul, chimionul, telina, scortisoara, oregano, cimbrul etc.

5. Ceaiul

Bautura de baza in Maroc este ceaiul. Acesta este bogat in produsi secundari ai plantelor, numiti flavonoide, care protejeaza inima. Ceaiul este considerat si un preparat benefic pentru inlaturarea senzatiei de oboseala, dar si pentru digestie. Ceaiul difera in functie de regiune. In orasul Fez se consuma un ceai de menta, usor si neindulcit, in timp ce in Sahara ceaiul este inchis la culoare si dulce.



Autor: Elisa Costache

Recomandari