Ficatul

Ficatul
  calendar_month        
Ficatul este o carne slaba, bogata in fier dar si in vitamine, inclusiv in vitamina C.

Valori nutritionale

Calorii pentru 100 g net: 135 kcal (564 J);

Proteine: 19-21 g;

Lipide: 3-4 g;

Fier: 4-12 mg;

Cupru: 3 mg;

Zinc: 5 mg;

Vitamina C: 20 mg;

Vitamina A: 10-45 mg;

Vitamina B3: 15 mg;

Colesterol: 250 mg (350 mg in ficatul de vaca).

Caracteristici dietetice



Ficatul este o carne slaba (contine mai putin de 4% lipide) si moderat energetica (130-140 kcal la 100 g). Proteinele sale (aproximativ 20 g la 100 g) sunt incarcate cu purine, derivate ale acidului uric si componente ale acizilor nucleici, si de aceea el trebuie evitat de catre persoanele care sufera de guta sau de un exces in acid uric.

Este un aliment "anti-anemic" de prima clasa datorita continutului sau ridicat in fier (4 mg la 100 g in ficatul de vita, 7-12 mg in celelalte tipuri de ficati). De asememea, ficatul reprezinta una dintre cele mai bune surse de vitamina A, contine toate vitaminele din grupa B si contine chiar si vitamina C, fapt cu totul exceptional pentru un aliment de origine animala.

Cea mai buna alegere

Ficatul de vita este cel mai apreciat pe plan gastronomic . Insa, din punct de vedere nutritional, acesta nu este superior celorlalte (deoarece contine mai putin fier, mai mult colesterol si adesea contine prea multa vitamina A).

De retinut

In timpul sarcinii, este de preferat sa diminuezi sau chiar sa eviti complet consumul de ficat: excesul de vitamina A poate avea efecte nocive asupra fetusului.

Pentru sanatatea ta

Ca in cazul tuturor maruntaielor, ficatul este foarte bogat in colesterol (in special ficatul de vita si cel de pasare); este deci de evitat daca ai colesterolul marit.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

De ce sa nu il iubesti?..el te iubeste pe tine
  • person

    "cum sa iubesti...pareri personale. keep up ,spread jah-jah love ,first of all"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right