Painea, responsabila sau nu pentru obezitate?

Painea, responsabila sau nu pentru obezitate?
  calendar_month        
Painea a fost dintotdeauna baza unei alimentatii sanatoase si echilibrate.

In prezent insa trece printr-o criza majora.

Banala felie de paine pare sa fie responsabila pentru obezitate, balonare, deranjamente stomacale si dureri de cap.


Painea a devenit astel unul dintre cele mai controversate alimente, din ce in ce mai evitate. Numeroase persoane sunt convinse ca sufera de intoleranta sau alergie la gluten, proteina care se gaseste in cereale.

Printre simptomele de care este acuzata paine se numara oboseala, durerile stomacale si migrenele severe. Cu toate acestea, painea este cel mai poftit aliment, in special in perioadele de stres.

Creierul, atasat de paine

Cine nu iubeste aroma painii proaspat scoasa din cuptor sau nu pofteste la o felie de paine pufoasa cu coaja crocanta? Painea este unul dintre alimentele care ne fac sa ne simtim mai bine.

Carbohidratii de tipul painii ajuta la micsorarea nivelului de glucoza din sange si ajuta la producerea de serotonina, hormonul fericirii. Nivelul de serotonina din organism scade in mod natural in jurul orei 4 pm. La aceasta ora, painea este astfel o sursa esentiala pentru stimularea starii noastre.

Nu suntem conceputi sa mancam mult

Specialistii sunt de parere ca omul modern consuma prea multa paine. Sistemul digestiv nu poate face fata cantitatilor mari de paine pe care le consumam zilnic. Astfel, consumul in exces de paine duce la balonare si deranjamente stomacale.

Glutenul este o molecula care se digera foarte greu, astfel ca problemele apar foarte repede. Painea este principala sursa de energie la care apelam atunci cand ne este foame, suntem tristi sau stresati.

Painea alba, benefica pentru organism

Painea alba este unul dintre cele mai consumate alimente. Specialistii sunt insa de parere ca nu este sanatoasa pentru persoanele care sufera de diabet. Creste nivelul de zahar si insulina din sange.

Prepara painea acasa

Specialistii recomanda consumul moderat de paine si produse de panificatie. Daca ai insa pofta, cel mai bine este sa iti preapri painea acasa. In painea preparata acasa poti pune ingrediente mai sanatoase decat cele din comert si poti opta pentru diverse seminte.

In acest fel controlezi si ingredientele pe care le folosesti, dar si modul in care te alimentezi.

Painea congelata, daunatoare pentru stomacul tau

Foarte multe persoane au obiceiul de a pastra painea la frigider. Aceasta se mentine proaspata un timp indelungat, insa isi schimba structura. Trebuie evitatad de persoanele care sufera de balonari si gaze intestinale,

Painea calda este insa benefica pentru stomac, deoarece amidonul isi pierde din intensitate. Atunci cand racesti painea, amidonul se intareste si este foarte greu de digerat.

De asemenea, este indicat sa eviti si produsele din comert pe baza de paine care sunt racite la frigider sau produsele de panificatie care racesc coca inainte de preparare.

Ideal este sa prepari acasa painea, sa o consumi calda si sa eviti sa o racesti la frigider. In acest fel previi numeroase afectiuni digestive.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

mirific
  • person

    "orice va fii de acum inainte...viata va fii tot simpla si mishto:)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right