Puiul - important pentru o alimentatie sanatoasa

Puiul - important pentru o alimentatie sanatoasa
  calendar_month        
Carnea de pui este una din cele mai bogate surse de proteine, vitamine si minerale.

Consumata cu grija, aceasta poate contribui la o alimentatie sanatoasa.

Bogat in proteine

Proteinele din pui sunt esentiale pentru mentinerea densitatii oaselor si prevenirea osteoporozei. Carnea nu este foarte scumpa, fiind consumata in cantitati mari in toata lumea. In afara de proteine, este deasemenea bogata in vitamine si minerale esentiale.

Vitamina B6

Puiul este foarte bogat in vitamina B6, care este necesara pentru carbohidrati, si pentru metabolizarea preoteinelor si a grasimii, pentru productia de celule rosii ale sangelui si pentru intarirea sistemului imunitar. Puiul iti poate oferi aproximativ 36% din necesarul zilnic de vitamina B6.

Vitamina B3

In plus, carnea de pui ne ofera 72% din necesarul zilnic de vitamina B3, necesara pentru metabolismul alimentelor - adica eliberarea energiei provenita din mancare si o functionare corespunzatoare a sistemului digestiv, a pielii si a nervilor. Un deficit in aceasta vitamina vitala poate provoca pellagra, o boala caracterizata prin diaree, dermatita, hiperpigmentare, inflamarea gurii si a limbii, dementa si chiar moarte.



Seleniu

Un alt mineral necesar corpului omenesc este seleniul, iar carnea de pui iti poate furniza aproape 40% din necesarul zilnic din acest nutrient. Se presupune ca seleniul are proprietati antioxidante, care te pot proteja de efectele nocive ale radicalilor liberi. In plus, intareste sistemul imunitar si asigura o buna functionare a glandei tiroide .

Fosfor

Puiul ne furnizeaza si o cantitate suficienta de fosfor, esential pentru formarea si intretinerea dintilor si oaselor, sinteza proteinelor si crestere, precum si pentru repararea si intretinerea tesutului muscular. Fosforul, impreuna cu vitamina B6, faciliteaza buna functionare a rinichilor si a sistemului nervos.

Aport scazut de grasimi

Puiul nu contine multe grasimi. Mai mult de jumatate din grasimile pe care le contine sunt nesaturate, ceea ce ajuta de fapt la scaderea colesterolului. De obicei, pielea puiului este cea care contine grasimile daunatoare, de aceea este indicat sa o indepartezi inainte de a-l gati, pentru a-i pastra calitatile nutritionale.

Incearca sa gatesti puiul in cantitati minime de grasime sau ulei. Poti sa il pregatesti la rotisor, sa il fierbi sau sa il pregatesti pe gratar pentru a fi sigura ca primesti toate valorile nutritionale benefice pentru sanatatea ta.

Recomandari