Regimul vegetarian nu se improvizeaza!

Regimul vegetarian nu se improvizeaza!
  calendar_month        
Culturale, ecologice, etice, religioase sau sanitare... diverse motive pot duce la adoptarea unui regim vegetarian. Cu cat acesta este mai restrictiv, cu atat risca sa iti provoace carente si dezechilibre. Inainte sa-ti pui sanatatea in pericol, cateva sfaturi de nutritie se impun!

Exista diferite regimuri vegetariene

Tipurile de diete vegetariene sunt: ovo-lacto-vegetarian, lacto-vegetarian sau vegetarian.

Fara produse din carne (inclusiv mezeluri, pesti, crustacee), dar cu oua si produse lactate, regimul se numeste ovo-lacto-vegetarian. Daca se elimina si ouale, el devine lacto-vegetarian. Daca se elimina orice aliment de origine animala, el devine un regim vegetarian... si plin de carente si dezechilibrat!

Pe scurt, cu cat un regim este mai putin restricitiv, cu atat cresc sansele ca el sa fie si echilibrat. Si reciproca este valabila: cu cat acesta exclude anumite categorii de alimente, cu atat risca sa duca la carente nutritionale importante ce pot sta la originea problemelor grave de sanantate.

Proteine la toate mesele

Cladirea unui regim vegetarian echilibrat se face prin judecarea alimentelor in functie de continutul lor proteic, pentru a nu suferi carente. Regimul ovo-lacto-vegetarian este cel mai echilibrat dintre regimurile vegetariene deoarece acesta conserva proteine animale bune din punct de vedere nutritional: oua, produse lactate.

In schimb, nu putem consuma oua la toate mesele. Alimentatia zilnica a vegetarianului trebuie sa-i confere suficiente proteine si, pentru a reusi acest lucru, sunt necesare cateva reguli.

Trebuie mai ales sa asociezi anumite alimente intre ele in cursul aceleiasi mese. Exista doua mari principii: fie asociezi un produs lactat cu o cereala (de preferinta integrala), fie asociezi o cereala cu o leguma.

Atentie la carente... mai ales la copii!

Diversele studii au demonstrat ca proportia de fier, calciu, vitamina A, vitamina B12, zinc si unii aminoacizi este in general mai mica in regimurile vegetariene. Aportul lor nutritional insuficient poate duce la carente responsabile de mari probleme de sanatate, cum ar fi orbirea ireversibila sau malnutritia la copil.

Alimentatia copilului trebuie sa fie cat mai variata si mai echilibrata posibil. Este mai bine sa nu excluzi nicio categorie de alimente din viata copilului tau!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Minuni
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right