Sanatate pentru un Paste fericit !

history_edu ele.ro calendar_month 04 Apr 2008, 00:00
Traditiile culinare nu aduc insa doar bucurie in familie, ci si disconfort gastric sau acutizarea unor afectiuni mai vechi din sfera gastrointestinala sau chiar cardiaca.
Mai ales daca ai respectat postul religios, atunci meniul de Pasti vine ca o adevarata bomba iritativa, mai ales la nivelul colecistului, ficatului, intestinului si pancreasului. Moderatia si cateva drajeuri de fermenti venite in completarea meniului, vor usura digestia si poate va vor rezolva problema.
Savurosul meniu de Pasti face an de an victime. Pentru a nu ne numara printre cei afectati de numeroasele si delicioasele preparate din carne de miel si oua trebuie sa apelam din timp la drajeurile de fermenti, sa consumam alcool cu masura sau chiar sa sarim peste unele feluri de mancare. Nu trebuie sa mancam totul intr-o zi, pentru ca sa ne putem bucura de toate zilele de Paste.
Meniul traditional este foarte complex, abunda in proteine de origine animala si grasimi, iar traditionalul si gustosul drob se bazeaza pe organe de miel si porc, bogate in urati si acid uric. De asemenea, restul meniului are la baza combinatii de lipide si carbohidrati.
In acest sens, trebuie evitate mezelurile, organele de animal, conservele de peste, berea si bauturile spirtoase. Vinul nu contine purine, insa stimuleaza formarea de acizi.
Controversata carne de miel
Carnea de miel este o carne rosie al carei consum are o reputatie controversata, dar si multe beneficii. De aceea, multi oameni prefera consumul ocazional.
Controversele apar in primul rand datorita faptului ca se considera ca, fiind o carne rosie, este nesanatoasa. Totusi, aceasta carne are un continut bogat in grasimi nesaturate sanatoase. Carnea de miel are si valori nutritionale mari, fiind o sursa usor asimilabila de zinc si de fier.
O portie de carne de miel gatita asigura 30% din necesarul zilnic de zinc, mineral esential pentru cresterea copiilor, refacerea si cicatrizarea tesuturilor, consolidarea sistemului imunitar
Asigura 17% din necesarul de fier important pentru formarea globulelor rosii.
Contine si alte minerale si oligoelemente: cupru, magneziu, seleniu.
Mielul este bogat si in vitamine din complexul B, mai ales vitamina B12.
In carnea de miel gasim si un aminoacid esential mai rar intalnit in alimente, cum este carnitina, importanta pentru obtinerea energiei din acizii grasi.
Carnea de miel gatita cu minimum de ulei si consumata cat mai simplu, cu salata verde de exemplu, este foarte sanatoasa
Cu cozonac, fara cozonac!
Cozonacul de Pasti sau pasca sau alte dulciuri traditionale sunt unele dintre cele mai periculoase pentru silueta. Amestecul de faina alba, galbenusuri, zahar, drojdie, praf de copt, rahat, miere, nuci si stafide este o adevarata bomba calorica.
Ideea este ca, daca ai hotarat sa iti supraveghezi dieta, nu poti face nici macar acum exceptie. Chiar daca ti-e greu sa rezisti tentatiei, trebuie sa te rezumi doar la o feliuta de cozonac si poate una de pasca.
Daca nu poti face fata restrictiilor si adori cozonacii bunicii, adopta retetele light:
Inlocuieste faina alba cu cea integrala, zaharul cu indulcitori, umpluturile hipercalorice pe baza de miere, nuca si cacao cu unele mai usoare, pe baza de cacao, indulcitori si coaja de lamaie.
Nu face abuz nici de untul gras cu care se unge traditionala tava, ci foloseste-te de tavi performante din teflon. Inlocuieste galbenusurile cu albusuri hipocalorice.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Iubire si Calciu
- person
"http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"