Dr. Oz: cum poti sa slabesti in timp ce dormi

history_edu redactia ele.ro calendar_month 02 Mai 2012, 14:06
Noi studii arata ca unul dintre motivele pentru care nu slabesti este privarea de somn. Dr. Oz si Dr. Michael Breus arata cum se poate slabi prin somn.
De ce trebuie sa dormi mai mult ca sa slabesti
Noile cercetari au aratat ca persoanele private de somn ard acelasi numar de calorii ca persoanele care s-au odihnit bine, insa primele consuma cu 300 mai multe calorii in fiecare zi. Acest lucru poate cauza o ingrasare care intr-un an ajunge pana la 13 kg in plus.
Se crede ca lipsa somnului incetineste metabolismul si ridica nivelul de cortizol, un hormon al stresului. Acesta din urma ii face pe oameni sa le fie pofta de gustari si mancaruri bogate in grasimi si carbohidrati, cum sunt snack-urile. Astfel de mancaruri elibereaza serotonina in organism, care da senzatia de calm si satisfactie. O cantitate mai mare de cortizol este periculoasa pentru persoanele care sufera de diabet si obezitate.
In cazul persoanelor care nu dorm, organismul produce aminoacizi care cresc senzatia de foame. Totodata, nivelul de leptina scade, acest hormon avand rolul de a impiedica excesul alimentar. Studiile mai arata ca somnul REM este tipul de somn cel mai odihnitor si mai profund, cand organismul arde cele mai multe calorii. Persoanele care nu au 7 ore de somn pe noapte rateaza somnul REM si pierd mai putine calorii in somn.
Aceleasi studii atrag atentia asupra faptului ca lipsa somnului poate sa distruga efectul oricarei diete, indiferent de cat de stricta este dieta. Pe de alta parte, prelungirea somnului cu numai o ora poate ajuta o persoana sa piarda 6.3 kg intr-un an.
4 pasi pentru a slabi dormind
Iata in continuare planul in 4 pasi conceput de Dr. Oz si Dr. Michael Breus:
1. Stabileste ora de culcare
Stabileste cea mai buna ora de culcare potrivit organismului tau. Pentru a face acest lucru, gandeste-te care este ora la care te trezesti de obicei. Numara inapoi 7.5 ore. Pune alarma la ora rezultata pentru a-ti aminti sa te duci la culcare seara. Daca, de exemplu, te trezesti in mod normal la ora 6 dimineata, culca-te la 22:30. Cand suna alarma seara, iti vei aminti ca trebuie sa te bagi in pat si sa te culci, renuntand la orice activitate.
O persoana obisnuita ar trebui sa beneficieze de 5 cicluri complete de somn pe noapte, fiecare a cate 90 de minute, ceea ce duce la media de 7.5 ore de somn.
2. Bazeaza-te pe calciu si magneziu
Calciul si magneziul sunt doua minerale benefice pentru sanatatea sistemului nervos. Acestea induc starea de calm, reduc anxietatea si faciliteaza un somn linistit. Potrivit oamenilor de stiinta, persoanele cu deficit de magneziu au insomnii si prezinta sindromul picioarelor nelinistite. De aceea, specialistii recomanda sa se ia 600 mg de calciu si 400 mg de magneziu in fiecare zi.
3. Foloseste un pansament gastric
Unul dintre motivele pentru care nu reusesti sa dormi este faptul ca in stomacul tau pot avea loc procese de care nu esti constienta dar care nu te lasa sa te odihnesti. Refluxul gastric te poate impiedica sa dormi profund atat cat ar trebui. Un pansament gastric ajuta la echilibrul Ph-ului din organism. Ia un astfel de pansament timp de 7 zile, cu jumatate de ora inainte de culcare. Daca nu observi nicio imbunatatire a somnului, renunta la pansamentul gastric.
4. Bea un ceai bun
Bazeaza-te pe plantele cu efect calmant, care te pot ajuta impotriva anxietatii si insomniei. Valeriana este una dintre posibilitati. Cu o ora inainte de culcare bea un ceai pentru a te relaxa.
Autor: Elisa Costache
Alte articole despre