Puterea secreta a proteinelor

Puterea secreta a proteinelor
  calendar_month        
Caloriile nu sunt toate la fel. Asta este singura problema. Sigur ca vin cu aceeasi cantitate de energie, dar diferite tipuri de alimente afecteaza corpul in moduri diferite. De la proprietatile antioxidantilor la consecintele ciocolatei.

Cercetatorii de la Universitatea din Washington au descoperit ca proteinele au un efect puternic asupra apetitului, probabil motivul pentru care multe persoane au slabit sub dietele bogate in proteine (cel putin pe termen scurt).

Surprinzator este faptul ca numarul de calorii din carbohidrati din dieta ta nu au nimic de-a face cu pierderea in greutate. Studiul a aratat ca simplul fapt de a creste cantitatea de proteine din dieta te poate ajuta sa slabesti, chiar daca nu micsorezi cantitatea de carbohidrati deloc.

Pentru majoritatea americanilor, proteinele reprezinta 15% din caloriile zilnice, in timp ce 35% vin din grasimi si 50% din carbohidrati. In studiul respectiv, cercetatorii au marit cantitatea de proteine cu 30%. Grasimea a fost redusa cu 20%.


In cursul a trei luni de zile, subiectii au slabit in medie 5 kg, chiar daca jumatate dintre caloriile ingerate veneau in continuare din carbohidrati. Persoanele aflate sub o astfel de dieta s-au simtit mai satule cu mai putina mancare. Cu alte cuvinte, au slabit pentru ca au consumat mai putine calorii si nu pentru ca au mancat mai putini carbohidrati.

Cercetatorii inca incearca sa descopere de ce proteinele au mai mult control asupra foamei decat alti nutrienti. O posibilitate ar fi ca proteina actioneaza asupra sistemului nervos central prin sensibilizarea sa la leptina, un hormon care spune corpului cand a depozitat destula grasime.

Ceea ce cercetatorii stiu este faptul ca o cantitate putin marita de proteine te poate ajuta sa slabesti fara sa trebuiasca sa micsorezi cantitatea de carbohidrati din dieta ta.

O cantitate marita de proteine cu 5-10% poate sa faca o diferenta. Studiile anterioare au aratat a proteinele iti ajuta de asemenea creierul sa ramana alert.

Proteina este de asemenea un component esential al fiecarei celule din corpul tau si avem nevoie de ea pentru a repara pielea, oasele si tesuturile musculare ca de asemenea si enzimele, hormonii si alte chimicale. Dar si carbohidratii sunt in aceeasi masura importanti, in ciuda reputatiei lor proaste. Carbohidratii sunt principalul combustibil al creierului.

Recomandari