Rolul calciului in nutritia copilului

Rolul calciului in nutritia copilului
  calendar_month        
Iti amintesti foarte bine ca laptele era bautura ta preferata pe vremea cand erai copil. Iar acum ca esti la randul tau parinte, stii ca laptele inseamna calciu si calciul inseamna oase puternice.

Dar te-ai gandit care sunt efectele pe termen lung ale lipsei de calciu? Si cat de mult lapte este de ajuns pentru a satisface nevoile organismului unui copil in crestere?

Copiii au mare nevoie de calciu pentru o dezvoltare corespunzatoare a osaturii din organism.

Daca nu consuma destul calciu si densitatea oaselor lor este mica, mai tarziu in viata vor face osteoporoza. O boala complexa in care oasele devin atat de fragile incat se pot rupe la cel mai mic efort.

Exista alimente care favorizeaza cresterea?

Toate grupele de alimente sunt importante pentru asigurarea unei cresteri armonioase: fructe si legume, carne, peste, oua, cereale si produse cerealiere, lactate.

Produsele pe baza de lapte sunt vitale pentru alimentatia copiilor, deoarece contin elemente nutritive esentiale pentru dezvoltarea corpului celor mici: proteine, fosfor si, mai ales, calciu si vitamina D - aceasta din urma ajutand la fixarea calciului in oase.

Care este rolul calciului in procesul de crestere?

In timpul cresterii, scheletul copilului se modifica. Oasele trebuie sa se fortifice zilnic cu ajutorul calciului, al fosforului si al proteinelor.

La nastere, scheletul unui nou-nascut nu contine decat 30 g de calciu. Pana la varsta de 18-20 de ani, el urmeaza sa acumuleze pana la un kilogram. Fara calciu, cresterea si soliditatea oaselor ar fi compromise.

Este extrem de important sa iti obisnuiesti copilul cu o alimentatie sanatoasa, pentru ca ei au cea mai mare nevoie de calciu. Odata cu adolescenta, produsele lactate trebuie sa faca parte din dieta noastra.



O alimentatie sanatoasa trebuie sa contina doua portii de lactate pe zi, pentru copiii intre doi si sase ani. Copiilor intre 1 si 3 ani le sunt recomandate 500 mg de calciu zilnic, pe cand cei intre 4 si 8 ani trebuie sa consume 800mg calciu pe zi.

Cantitatea de calciu consumata de copilul tau poate fi suplimentata daca stii in ce alimente se gaseste ea:

Lapte
Laptele reprezinta una dintre cele mai bune surse de calciu, pentru ca el contine si vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in organism.

Daca micutul tau sufera de intoleranta la lactoza, poti sa stai linistita. Exista si lapte fara lactoza. De asemenea si tablete sau picaturi pe care le poti pune in lapte pentru a usura digestia. Specialistii recomanda ca alternative iaurtul si branza, care vor fi mai bine tolerate de organism.

Branza
Nu trebuie sa eviti toate tipurile de branza pe motiv ca sunt bogate in grasimi. Branzeturile precum Mozzarella si Parmezan sunt sarace in grasimi si sunt surse excelente de calciu.

Iaurt
Iaurtul e o sursa foarte buna de calciu si iaurturile de azi au texturi cremoase care ii atrag pe copii. Exista multe tipuri de iaurt sarace in grasimi, destinate in special copiilor. Iaurtul contine multa vitamina D, e o sursa buna de proteine si contine culturi vii si active.

Daca alimentele bogate in calciu nu sunt consumate ca atare de catre copii, parintii le pot introduce in alimentatie astfel:

adauga intotdeauna lapte cand prepari ciocolata fierbinte
ca gustari, budinca facuta cu lapte, sau un castron de lapte cu cereale, sunt ideale
topeste branza si pune-o deasupra legumelor fierte sau cartofilor copti la cuptor
serveste shake-uri din lapte si fructe, un deliciu
adauga branza rasa in omleta
la gatit, foloseste iaurt sau smantana in loc de maioneza
foloseste lapte in loc de apa pentru clatite si supe



Recomandari