6 motive pentru care ai cosmaruri

6 motive pentru care ai cosmaruri
  calendar_month        
Nimanui nu ii place sa se trezeasca dintr-un somn profund si odihnitor , in special daca creaturi monstruoase iti invadeaza patul. Cosmarurile nu sunt doar suparatoare, ci pot afecta in mod negativ atat calitatea somnului cat si a vietii in general.

Pierderea unui examen important sau aparitia la serviciu fara haine sunt vise aparent inocente pe langa visele urate care ne trezesc in mijlocul noptii.

Aceste cosmaruri apar de obicei tarziu in noapte, insa dupa ce ne trezim ne amintim foarte bine sentimentele de frica, anxietate si oroare pe care le-am simtit in timpul visului.

Chiar daca sunt mai comune copiilor, cosmarurile apar la orice varsta.

Iata mai jos cateva dintre motivele pentru care nu ai un somn linistit:

Anxietate si stres

Anxietatea si stresul, de cele mai multe ori rezultate ale evenimentelor traumatice prin care o persoana trece dea lungul vietii, sunt cauze ale cosmarurilor. O operatie medicala importanta, pierderea unui persoane dragi, implicarea intr-un accident grav sau victima unei agresiuni sunt factori care pot favoriza aparitia cosmarurilor. Sindromul de stres posttraumatic este o alta cauza a cosmarurilor recurente.

Nu toate cosmarurile au cauze traumatice. Grijile zilnice, problemele de la serviciu, starea financiara precara sau divortul pot de asemenea cauza cosmaruri.

Alimente condimentate

Cand si ce mancam afecteza odihna noastra din timpul noptii. Persoanele care inainte de culcare consuma alimente condimentate adorm mai greu si au o calitate a somnului mai precara. Alimentele condimentate maresc temperatura corpului si fragmenteaza somnul. Mancatul inainte de culcare stimuleaza metabolismul si activitatea cerebrala. In acest fel organismul este mult mai alert, nefiind pregatit pentru somn.

Alimente grase

Cu cat vei consuma mai multe alimente cu un continut ridicat de grasimi cu atat exista riscul sa nu te poti odihni corespunzator, iar calitatea somnului sa fie afectata. Anumite alimente, in special cele care contin cantitati mari de grasimi si zaharuri, afecteaza in mod negativ somnul si visele.

Alcool

Chiar daca alcoolul este un factor care, pe termen scurt, te ajuta sa adormi, odata ce efectul sau trece este foarte posibil sa te trezesti in mod prematur. Consumul de alcool in exces duce la cosmaruri si somn intrerupt. Cosmarurile pot aparea si in cazul celor care vor sa renunte la alcool.

Medicamente

Anumite medicamente, precum antidepresive, barbiturice sau narcotice, pot cauza cosmaruri si probleme de somn.De obicei, cosmarurile dispar atunci cand tratamentul cu astfel de medicamente este intrerupt.

Boala

Afectiunile care au ca simptome febra pot cauza cosmaruri. Si anumite afectiuni care afecteaza calitatea somnului sunt responsabile de visele urate.

Daca visele urate persista in intensitate si severitate, pentru o perioada lunga de timp, este indicat sa mergi la un specialist, cu care sa discuti.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari