Boala ficatului gras: cauze, simptome si regim alimentar

Boala ficatului gras: cauze, simptome si regim alimentar
  calendar_month        
Boala ficatului gras a devenit una dintre cele mai comune afectiuni ale prezentului, iar cea mai mare parte din vina o poarta stilul de viata haotic si alimentatia nesanatoasa.

Steatoza hepatica, cum este denumita boala in termeni medicali, este genul de afectiune care nu te anunta ca este cazul sa mergi la doctor sau sa urmezi un tratament.

Este, altfel spus, o boala tacuta, care loveste cand ti-e lumea mai draga, iar daca nu o descoperi la timp, poti suferi afectiuni mai grave.

Afla tot ce trebuie sa stii despre boala fiactului gras, pentru a putea lua masuri rapide impotriva ei.

Cauzele care provoaca boala ficatului gras

Ficatul este un organ care joaca un rol foarte important in descompunerea si depozitarea grasimilor. Bombardat zilnic cu alimente nesanatoase, bogate in grasimi rele, ficatul se vede nevoit sa cedeze si in loc sa respinga grasimea, o acumuleaza.

Alimentatia bogata in grasimi este una dintre cauzele care declanseaza boala ficatului gras. Dar nu este singura. In general, persoanele care sunt obeze, au boli cardiovasculare, hipertriglieridemie sau diabet de tip II sunt presispuse sa aiba boala ficatului gras.

De asemenea, persoanele care exagereaza cu alcoolul au sanse mari sa declanseze boala ficatului gras.

Simptomele specifice pentru boala ficatului gras

In primele stadii ale bolii, cand este cel mai simplu de tratat, steatoza hepatica nu iti arata ca s-a instalat confortabil in organismul tau. Cel mult poti simti o stare prelungita de oboseala sau dureri abdominale usoare.

In fazele mai avansate, boala ficatului gras are simptome multe si suparatoare: stari de greata, lipsa poftei de mancare, picioare umflate, slabire brusca si nejustificata.

Cu cat depistezi boala mai devreme, cu atat o poti trata mai usor. O simpla ecografie abdominala iti poate arata daca ficatul tau este marit, iar daca medicul constata ca sunt semne ale steatozei hepatice, iti va recomanda sa efectuezi o punctie hepatica.

Ce regim alimentar urmezi daca ai boala ficatului gras

In cazul in care ai fost diagnosticata cu boala ficatului gras, trebuie sa urmezi un regim alimentar care presupune renuntarea la alimentele bogate in grasimi nesanatoase, la dulciuri si la alcool. In plus, este recomandat sa ai o alimentatie bogata in vitamine si minerale, pentru a putea ajuta ficatul sa se curete de grasimi si toxine.

Nu ai voie sa mananci: slanina, afumaturi, sosuri grase, pizza, produse lactate grase, inghetata, carne grasa de porc, produse fast food si cartofi prajiti, printre altele.

Ai voie sa mananci: cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, lactate degresate, oua, carne slaba de pui si vita, somon si macrou. Toate aceste alimente ii ofera organismului tau nutrienti esentiali de care are nevoie pentru a functiona normal. Leguminoasele si cerealale integrale, de exemplu, contin fibre care ajuta organismul sa elimine rapid grasimile nesanatoase, in timp ce pestele este plin de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6, care reduc nivelul de colesterol si scad numarul trigliceridelor din sange.

Respectarea meselor principale este o alta regula de aur pe care trebuie sa o respecti daca suferi de boala ficatului gras. Medicii sustin ca reducerea greutatii corporale cu 10% este obligatorie pentru tratarea ficatului gras.

Tu suferi de boala ficatului gras sau cunosti pe cineva care se confrunta cu aceasta afectiune?

Autor: Laura Galan
Recomandari