Soarele te ajuta sa fii sanatoasa!

Soarele te ajuta sa fii sanatoasa!
  calendar_month        
Pentru acelea dintre noi care stiu sa-l stapaneasca, soarele este o adevarata sursa de energie.

Soarele iti curata pielea de acnee, iti face oasele mai puternice, te ajuta sa slabesti, sa dormi mai bine si sa fii mai fericita.


Asadar, profita de el, insa cu moderatie! Iata care sunt beneficiile aduse de soare asupra corpului tau!

Ten curatat

Infrarosiile au efect antiseptic asupra pielii, ele o "dezinfecteaza". Din pacate, efectul lor trece odata cu vara. Desi infrarosiile calmeaza acneea, ultravioletele agraveaza pustulele si fragilizeaza sistemul imunitar al pielii. De aceea este de preferat sa te protejezi cu un spray non-gras.

Boli de piele ameliorate

Soarele este benefic contra psoriazisului, o boala de piele in care pielea se reinnoieste foarte repede, adica in 10 zile in loc de 20, cum ar fi normal. Soarele incetineste acest proces. De asemenea, razele solare sunt benefice si in ameliorarea eczemelor, dar face rau lupusului.

Oase mai solide

Calciul este o molecula esentiala in arhitectura osoasa. Metabolismul si concentratia sa in sange sunt reglate de vitamina D sau calciferol. Dar pentru a se sintetiza, vitamina D are nevoie de soare, in special de radiatii ultraviolete de tip B. De aceea, vitamina D se mai numeste si "vitamina soarelui".

Nu e nevoie sa te expui ore in sir: 15 minute pe zi de soare pe fata si pe maini sunt de ajuns pentru a declansa sinteza vitaminei D si a contribui la constructia de oase puternice.

Pro silueta

Iarna, serotonina (hormonul fericirii) este secretata in cantitati mai mici de organismul uman. Din aceasta cauza, moralul scade si avem pofta de bunatati dulci. Vara, datorita luminii puternice, serotonina e secretata din plin, esti mai putin tentata sa rontai tot felul de gustari nesanatoase.

Somn de calitate

Soarele te ajuta sa dormi mai bine. Gratie receptorilor situati pe retina, lumina stimuleaza secretiile de melatonina, hormon ce ne regleaza somnul, dar nu numai. Melatonina este "sefa" ceasului nostru biologic, caci de buna sa functionare depinde cea a celorlalti hormoni.

Moralul ridicat

In zilele noroase, moralul nostru e la pamant, mai ales iarna. Ceasul nostru biologic are atunci nevoie de lumina. Ea favorizeaza secretiile de melatonina, iar acestea, la randul lor, influenteaza alti hormoni, cum sunt serotonina (hormonul fericirii) si dopamina (hormonul placerilor). Asadar, 10-15 minute pe zi de soare pe fata sunt necesare pentru starea ta interioara.

Recomandari