Femeile dorm putin si prost

Femeile dorm putin si prost
  calendar_month        
Simti ca dormi mai putin si te trezesti mult mai devreme decat partenerul tau? Pentru acest lucru exista o exlicatie biologica.

Un studiu recent efectuat de Universitatea Harvard arata ca femeile au un ritm circadian mai alert decat al barbatilor. Acesta este motivul pentru care ne trezim mult mai de dimineata si dormim mai putin.

Ritmul circadian este ciclul de 24 de ore al proceselor biochimice si fiziologice ale organismului uman. Temperatura corpului joaca un rol important in acest proces. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat suntem mai activ. Cand temperatura corpului scade apare stare de somnolenta.

Studiul arata si ca ritmul circadian al femeilor este mai scurt decat al barbatilor cu o medie de sase minute. Chiar daca pare putin, cele sase minute sunt extrem de importante pentru modul in care dormim si ne odihnim.

Studiul realizat de Universitatea din Harvard a fost realizat pe 157 de persoane care au petrecut opt saptamani intr-un laborator fara ferestere sau alte legaturi cu exteriorul care sa indice trecerea timpului.

In aceste conditii, peste 35% dintre femei si-au schimbat ora de somn. De asemenea, studiul a mai aratat ca femeile au probleme cu somnul cel putin de patru ori pe saptamana. 50% dintre femei se trezeasu obosite, iar peste 35% spuneau ca adorm foarte greu. Si cele care se trezeau foarte devreme nu se mai culcau la loc, cel putin de doua ori pe saptamana.

Cat de grave sunt problemele de somn pentru o femeie?

Cand cele 24 de ore ale zilei ti se par insuficiente pentru a termina toate treburile, ceasul biologic intern al unei poate arata chiar si mai putin. Acest lucru face ca somnul sa fie neodihnitor.

Lipsa somnului este insa o problema serioasa, care poate duce la numeroase complicatii. Femeile care nu au parte de somn suficient prezinta un risc ridicat de a pierde o zi de munca, iar acest fenomen se poate inrautati in timp.

De asemenea, lipsa somnului duce la obezitate si afecteaza modul in care carbohidratii sunt metabolizati. Acestia sunt in stransa legatura cu homornii apetitului.

Un somn neodihnitor afecteaza si sistemul imunitar, iar organismul este mult mai predispus la boli.

Ce poti face pentru a avea un somn odihnitor?

Daca ciclul tau zilnic este mai scurt de 24 de ore, ai nevoie de lumina soarelui pentru a te sincroniza. Pentru un somn odihnitor, specialistii recomanda ca dormitorul tau sa dispuna de draperii. In acest fel vei evita lumina soarelui de dimineata care te poate impiedica sa dormi mai mult.

De asemenea, incearca sa faci din dormitorul tau un spatiu de liniste, fara televizoare sau alte surse de lumina si zgomot care pot afecta calitatea somnului.

Somnul alaturi de partenerul de viata este un lucru extrem de benefic. Femeile care experimenteaza acest lucru sunt mult mai putin expuse insomniei si altor afectiuni ale somnului.

Miscarea este si ea foarte importanta pentru un somn odihnitor. Incearca totusi sa eviti exercitiile fizice intense chiar inainte de culcare. Acestea stimuleaza creierul si ofera o stare de energie.

De asemenea, pentru a te bucura de un somn bun incearca sa iti formezi anumite deprinderi inainte de a merge la culcare. De exemplu fa un dus fierbinte, maseaza corpul cu lotiuni delicate si bea un ceai cald, de tei.

In acest fel, organismul va sti ca trebuie sa se pregateasca pentru somn.

Autor: Mihaela Rotaru



Recomandari