Lipsa somnului iti pune in pericol sanatatea

Lipsa somnului iti pune in pericol sanatatea
  calendar_month        
Un sfert din populatia lumii nu se odihneste suficient, pierzand in mod frecvent noptile. Lipsa somnului are insa un impact major asupra sanatatii noastre, ducand la accidente, tensiune arteriala, diabet, depresie sau obezitate.

Recent, s-a descoperit ca lipsa somnului are un impact mult mai mare asupra femeilor, afectandu-le atat fizic cat si emotional.

Cercetatorii au descoperit ca exista o legatura stransa intre lipsa somnului si tensiunea arteriala, in randul femeilor. Femeile care nu pot dormi mai mult de 5 ore pe noapte au probleme si in viata amoroasa. Lipsa somnului duce, in speciala in randul femeilor aflate la menopauza, si la distrugerea arterelor, marind astfel riscul de afectiuni cardiace.

In timpul somnului, tensiunea arteriala scade. Daca nu te odihnesti suficient, organismul va avea de-a face cu o tensiune arteriala crescuta pentru mai multe ore din zi. Statisticile arata ca femeile dorm mai putin decat barbatii. Acest lucru este cauzat in special de presiunile sociale si mai putin de problemele biologice precum insomnia sau depresia.

Pe termen lung insa, lipsa somnului isi pune amprenta asupra sanatatii femeilor. Cele mai afectate de lipsa somnului si de afectiunile care pot fi generate sunt femeile aflate la menopauza. Somnul este un proces activ de care organismul uman are nevoie pentru reglarea functiilor vitale. Femeile in special trebuie sa evite pierderea noptilor sau un somn insuficient, pe o perioada lunga de timp.

In timpul somnului, nivelul de hormoni din organism este reglat. Astfel, lipsa somnului duce la obezitate, hormonii care controleaza apetitul fiind afectati. Dupa pierderea unei nopti, femeile sunt mult mai tentate sa consume alimente bogate in grasimi si zaharuri.

Femeile care au un somn profund pot depasi mult mai usor perioadele stresante , in care sunt private de un somn bun. Femeile sunt insa mult mai afectate de problemele emotionale care cauzeaza lipsa somnului.

Un studiu arata ca femeile care adorm mai greu au probleme si in relatiile amoroase. Femeile sunt mult mai comunicative si impartasesc mult mai des cauzele care au dus la un somn insificient, fiind mult mai atente la starile emotionale.

Lipsa somnului in randul femeilor poate afecta o parte a creierului raspunzatoare de reglarea emotiilor. Anumite substante secretate de organismul uman afecteaza starea, somnul si rezistenta la insulina a femeilor.

De asemenea, lipsa somnului pe o perioada indelungata de timp duce la depresie, ostilitate si manie.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

your birthday
  • person

    "the world you desire can be won. it exists. it is real. it is possible. it is y o u r s!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right