Spanacul si salata ne imbunatatesc memoria

Spanacul si salata ne imbunatatesc memoria
  calendar_month        
Un mar pe zi tine doctorul departe, insa o portie mare de legume ne ajuta sa ne amintim sa mancam marul. Nu este un banc sec, ci ultima descoperire a cercetatorilor americani.




In urma unor studii laborioase, acestia au observat ca batranii care au obiceiul de a manca doua-trei portii de legume pe zi si-au pastrat mai bine memoria decat cei care le fac nepotilor pe plac si dau zarzavaturile de-o parte.

Oamenii de stiinta de la Rush University Medical Center din Chicago au studiat un grup de 3718 persoane de peste 65 de ani. In timpul cercetarii, subiectilor li s-au aplicat teste de memorie, dar si chestionare prin care sa se stabileasca obiceiurile lor alimentare. Cei care consumau cu precadere legume cu frunze verzi, precum salata sau spanacul, au suferit cele mai putin importante tulburari de memorie. Aproape la fel de eficiente s-au dovedit a fi si legumele galbene, precum si broccoli.

Pe de alta parte, consumul de fructe nu s-a aratat prea util in imbunatatirea memoriei. Nutritionistii explica rezultatele acestei cercetari prin aportul mare de vitamina E pe care il contin legumele. Aceasta vitamina are un rol extrem de important in buna functionare a creierului. In plus, legumele sunt in general mancate cu grasimile continute in sosuri, unt sau maioneza, care ajuta la absorbtia vitaminei E.

Pe langa legumele cu frunze verzi, vitamina E se mai gaseste in galbenusul de ou, in uleiurile vegetale, in cereale si in produsele din faina integrala.

Recomandari