10 fructe si legume de vara care scad nivelul colesterolului

10 fructe si legume de vara care scad nivelul colesterolului
  calendar_month        
Sezonul cald este perioada perfecta pentru "abuzul" de fructe si legume de vara. In afara de beneficiile nenumarate pentru mentinerea tineretii si a greutatii ideale, ele scad nivelul colesterolului si te protejeaza de afectiunile cardiace.

Iesirile la iarba verde, concertele in aer liber sau vacanta la malul marii vin la pachet cu tentatia de a consuma grasimi nesanatoase, provenite din inghetata sau carne preparata in bai de ulei. Profita de vara pentru a-ti echilibra nivelul colesterolului in mod optim, cu ajutorul fructelor si legumelor de sezon.


1. Caisele

Delicioasele caise contin nutrienti benefici pentru inima ta si reduc colesterolul rau din corp prin continutul bogat de fibre. Ingredientul-minune din aceste fructe este betacarotenul, substanta care impiedica colesterolul LDL (cel nociv) sa oxideze, impiedicand blocarea arterelor prin care circula sangele.

2. Avocado

Ai mai auzit de minunatul avocado, fructul exotic cu proprietati miraculoase pentru sanatate. "Calitatile" lui sunt date de continutul bogat de acizi grasi monosaturati, vitamina C si E (cu efect antioxidant pentru vasele sanguine) si potasiu, mineralul care previne hipertensiunea arteriala. Il poti consuma proaspat sub forma de gustare sau gatit, insa ai grija la continutul de calorii! Un singur avocado contine aproximativ 400 de kcal.

3. Zmeura

Stim ca nu poti sa ii rezisti si foarte bine faci! Apetisantele fructe scad nivelul colesterolului rau prin continutul mare de fibre si abunda in nutrienti cu efect antioxidant si minerale importante: mangan, vitamina C, vitamina B2, acid folic, niacina, magneziu, potasiu si cupru.

4. Merele, strugurii, capsunele si citricele

Toate aceste tipuri de fructe ofera un aport bogat de pectina, o fibra solubila cu rol in reducerea nivelului de colesterol LDL.

5. Sparanghelul

Iata o leguma despre care ai tot auzit vorbindu-se in ultima vreme. Este recomandat sa consumi sparanghel gratie proprietatilor sale antiinflamatoare si anticancerigene, date de anumiti compusi naturali numiti saponine. Per ansamblu, sparanghelul actioneaza in mod benefic si pentru sistemul cardiac si nivelul glicemiei sanguine.

5. Fenelul

Fenelul este o leguma folosita la gatit, in special pe post de condiment pentru aromatizarea pestelui. Furnizeaza vitamina C, fibre dietetice si alte minerale care participa la buna functionare a inimii: potasiu, magneziu si acid folic.

6. Maslinele

Maslinele si uleiul fabricat din ele sunt recunoscute de ani buni pentru efectul lor pozitiv asupra colesterolului: il reduc pe cel rau (LDL) si il conserva pe cel bun (HDL).

7. Lintea

Iata o leguma pe care nu ai voie sa o excluzi din meniu! Fibrele sale sunt foarte eficiente in reducerea nivelului de LDL si iti dau o senzatie de satietate pentru o lunga perioada de timp. Lintea mai contine si alti nutrienti valorosi, precum vitaminele B si proteinele slabe, sarace caloric.

8. Fasolea

La fel ca lintea, fasolea te ajuta in lupta cu colesterolul prin continutul bogat in fibre solubile.

9. Vinetele

Vara este sezonul perfect pentru a consuma vinetele in multitudinea de variante de gatit. Pe langa gustul delicios, ele iti daruiesc multe fibre esentiale in controlul colesterolului rau.

10. Nucile

Nucile, alunele de padure, migdalele si celelalte "rude" ale lor sunt strajeri dedicati inimii tale. Studiile arata ca 100 de grame de nuci consumate zilnic reduc nivelul colesterolului cu aproximativ 5% in fiecare zi.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

certurile in cuplu
  • person

    "lucrul cu adevarat criminal e sa faci o persoana sa creada ca e unica pe care o vei iubi vreodata"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Pantofi cu toc Kaja Gri
Shop Ele.rochevron_right