Ai mancat prea mult? 5 alimente care te ajuta la digestie

history_edu ele.ro calendar_month 03 Ian 2013, 09:43
Crampe, reflux gastric, arsuri stomacale, balonare, tranzit intestinal lent, toate aceste disconforturi sunt specifice sarbatorilor, cand fie si fara sa vrei mananci mai mult decat este cazul. Obisnuit luni la randul cu putina mancare, stomacul tau nu este prea fericit in momentul in care incepi sa il indopi cu tot felul de mancaruri delicioase, dar grele. Cu cat mananci mai mult la o masa, cu atat digestia va fi mai lenta, iar tu vei simti ca nu mai poti inghiti nici macar o gura de apa.
In loc sa te plangi ca te doare stomacul din cauza cantitatii prea mari de alimente consumate, ar trebui sa apelezi la ajutorul de nadejde al unor alimente-minune care regleaza tranzitul intestinal si te fac sa uiti de disconfort dupa masa.
1. Sucul de portocale
Portocalele se gasesc din plin in magazine in sezonul rece. Nu le tine pe post de decoratiune in bolul de cristal pana se strica. Profita de ele si fa-ti un fresh de portocale. Medicii spun ca sucul de portocale este eficient impotriva indigestiei, mai ales in cazul in care mananci prea mult la o singura masa.
Portocalele au un efect laxativ si actioneaza ca un tonic natural, oferindu-ti o portie zdravana de energie. Consuma suc de portocale seara, dupa masa, apoi inca un pahar in dimineata urmatoare.
In plus, sucul de portocala este o sursa excelenta de vitamine, minerale si antioxidanti care iti protejeaza organismul de radicalii liberi.
2. Otetul
Otetul este un remediu excelent pentru organism atunci cand mananci prea mult. Asigura-te ca de pe masa ta imbelsugata nu lipseste o salata mare din legume proaspete, stropita din plin cu ulei de masline si otet. Substantele active din otet detoxifica organismul si imbunatatesc digestia. Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice, o lingura de otet dizolvata intr-un pahar cu apa previne toxiinfectia alimentara.
3. Condimentele
Condimentele sunt pline de antioxidanti si substante care imbunatatesc digestia. Un studiu realizat in 2011 arata ca persoanele care au consumat alimente grele, dar imbogatite cu mirodenii, precum boiaua de ardei, usturoi, turmeric, piper negru, oregano si rozmarin, aveau un mivel mai scazut al trigliceridelor si al insulinei decat persoanele care au consumat aceleasi alimente, insa fara condimente.
4. Fructele bogate in antioxidanti
Dupa o masa cu un aport caloric ridicat, specialistii recomanda sa consumi fructe bogate in antioxidanti. Acestea accelereaza arderile grasimilor si ajuta metabolismul sa produca mai multa energie. Printre cele mai bune fructe se numara fructele de padure si kiwi. Medicii avertizeaza ca mesele bogate si dese, care nu sunt urmate de o portie de fructe bogate in antioxidanti pot avea efecte daunatoare asupra organismului.
5. Vinul rosu
De sarbatori sau atunci cand urmeaza sa te infrupti din mancaruri multe si grele, este indicat sa bei si un pahar de vin rosu. Specialistii spun ca anumiti compusi din vin faciliteaza transportul nutrientilor de-a lungul peretelui intestinal si faciliteaza chiar si digestia alimentelor grele.
Autor: Laura Galan
Alte articole despre