Alimentatia in perioada sarbatorilor de Paste

Alimentatia in perioada sarbatorilor de Paste
  calendar_month        
Pastele este o perioda prielnica petrecerii timpului in familie, relaxarii si armoniei spirituale. Ar trebui sa aveti insa grija si de organism!

Traditia aduce pe masa cele mai gustoase bucate: oua vopsite, ciorba de miel, drob, friptura, pasca si cozonac.

Specialistul Corina Zugravu - medic primar nutritie si igiena alimentara - recomanda sa le consumati cu moderatie si sa le preparati cu grija, pentru a avea sarbatori linistite.



Aperitivul traditional

Dintre mancarurile traditionale de Paste, ouale se afla in topul preferintelor. in aceasta perioada, nu trebuie sa consumati mai mult de doua oua pe zi. "Prajiturile traditionale de Paste contin deja oua, iar a consuma mai mult de doua oua pe zi este deja prea mult." subliniaza dr. Corina Zugravu.

Drobul, un preparat nelipsit de pe masa de Paste, este foarte "greu". De aceea, pentru o digestie usoara, este recomandat sa il preparati cu mai multe legume decat carne. Mai mult chiar, persoanele care sufera de probleme cu bila ar trebui sa evite acest aliment.

Felul doi si desertul

"Carnea de miel este grasa tocmai de aceea este important sa o asortam cu legume. Spre exemplu, o friptura de miel poate fi consumata cu o salata de legume. Sau, daca la felul de baza avem miel la tava, primul fel de mancare ar trebui sa fie o ciorba de legume. Ciorba de stevie si loboda sau supa de rosii si castraveti sunt binevenite in aceasta perioada", subliniaza nutritionistul Corina Zugravu. Carnea de miel contine colagen si este grasa, asa ca este foarte important modul in care o gatiti: frigeti carnea pe gratarul cu aer cald si stropiti friptura cu vin ca sa se fragezeasca! Carnea frageda contine mai multe proteine decat cea "uscata".

Cozonacul, de asemenea prezent pe masa de Paste, are un continut ridicat in calorii. La fel si pasca. De aceea este important sa le consumati cu moderatie. Evitati consumul de alcool in combinate cu desertul. Un pahar de vin rosu ajuta la digestie, dar este recomandat sa nu il beti inainte sau dupa masa, ci in timpul acesteia.

Nu uitati nici de masa de a doua zi! Aveti grija sa va incepeti ziua cu o gustare usoara, cum ar fi o salata verde sau un sandvis cu paine neagra, margarina si ardei. Pe parcursul zilei, alegeti preparatele cu putine calorii, pentru a ajuta digestia. Totodata bucurati-va de vremea de afara.

Dupa mesele copioase din perioada sarbatorilor, este ideala o plimbare in aer liber. Ne ajuta sa ardem caloriile acumulate si ne tine la distanta de mesele imbelsugate!

Recomandari