Cireasa - cel mai dulce fruct rosu
history_edu ele.ro calendar_month 09 Iun 2008, 00:00
Vestitoarea zilelor frumoase de vara, cireasa ne ofera aproximativ 68 kcalorii la 100 g si o cantitate interesanta de vitamina C si provitamina A. Bogatia sa in potasiu ii confera prprietati diuretice, iar fibrele sale stimuleaza functionarea sistemului digestiv.
Principalele caracteristici ale cireselor
Cu un continut mediu de 15% glucide, cireasa este cel mai dulce fruct rosu, dar si cel mai energetic.
Pigmentii antocianici si carotinoidele ii confera ciresei culoarea sa rosie caracteristica, in timp ce aroma i se datoreaza unor substante complexe: amestecuri de uleiuri esentiale (benzaldehida) si substante volatile.
Cireasa are un continut de 80% apa, in care se gasesc dizolvate minerale si vitamine. Este un fruct bogat in minerale (500 mg la 100 g) si face parte din categoria vegetalelor bogate in potasiu (250 mg/ 100 g). Cireasa contine cantitati deloc neglijabile de calciu, fier si cupru, si multe oligoelemente (zinc, mangan, nichel, fluor, iod, cobalt, seleniu), insa mai putin magneziu, sulf si clor.
Evantaiul vitaminic al ciresei este foarte larg: vitamina C (15 mg/ 100g), provitamina A (0.4mg/ 100 g) si toate vitaminele din grupa B in cantitati moderate.
Interesul nutritional si dietetic al ciresei
Un fruct savuros si dulce
Zemoasa si dulce, cireasa furnizeaza o cantitate interesanta de glucide direct asimilabile (glucoza si fructoza), care pot fi folosite rapid de catre organism (85 kcal/ 125 g).
Proprietati diuretice si reminalizante
Cireasa este un reputat diuretic: aceasta este probabil consecinta continutului ei mare in potasiu si prezentei sorbitolului, un zahar-alcool de origine vegetala. Datorita bogatiei sale in minerale, cireasa participa la mentinerea unui bun echilibru interior. Prin metabolizarea ei se elibereaza compusi alcalini ce se opun actiunii in general prea acidifiante a alimentatiei actuale.
Un aport vitaminic variat
Cu o portie de 125 g de cirese se acopera 20-30% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, vitamina a carei actiune este mult imbunatatita de pigmentii antocianici (numiti si "vitamina P").
Cu aceeasi portie de cirese iti vei asigura 25% din aportul zilnic recomandat de provitamina A (sau caroten), vitamina indispensabila unei pieli frumoase, un antioxidant celular si probabil un factor de protectie anti-cancer.
Cireasa participa de asemenea si la acoperirea nevoilor organismului de vitamina B9 (anti-anemica) sau acid folic: o portie de 125 g furnizeaza 15% din aportul zilnic recomandat.
Bine de stiut despre cirese
In trecut, uleiul extras din samburii de cireasa era utilizat pentru ingrijirea durerilor reumatismale si pentru facilitarea eliminarii calculilor renali.
Infuzia de cozi de cireasa este un puternic diuretic: 30 g de cozi fierte cateva minute intr-un litru de apa si apoi baute pe parcursul zilei. Insa atentie la excese: acestea pot fi iritante si periculoase.
Un studiu american a demonstrat ca sucul de cirese poate neutraliza, in 9 cazuri din 10, activitatea enzimatica ce duce la formarea placii dentare (inceputul cariei dentare). Studiul arata ca sucul de cirese joaca un puternic rol anti-bacterian la nivel bucal.
Pigmentii antocianici ai cireselor fac parte din categoria colorantilor alimentari autorizati in UE si cunoscuti sub codul E 163.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Am nevoie de tine
- person
"in fiecare om exista o comoara, tu ai atata curaj sa o descoperi?"