Merele - 7 motive pentru a le consuma zilnic

Merele - 7 motive pentru a le consuma zilnic
  calendar_month        
Marul este fructul sanatatii prin excelenta. Acest lucru se datoreaza celor trei elemente cheie: aportul caloric slab, bogatia in antioxidanti si continutul inalt de fibre.

1. Aportul energetic al marului provine din fructoza si din glucidele asimilabile lent in organism. Consumul de mere energizeaza organismul.

2. Marul contine multa vitamina C, in special in partea exterioara a pulpei si in coaja, de aici si interesul de a consuma mere bio, mai putin atinse de pesticide, deoarece aceasta parte a fructului contine de 4-5 ori mai multa vitamina C decat celelalte. Nu indeparta coaja marului!


3. Potentialul antioxidant continut in 100 g mar cu coaja este echivalent cu 1500 mg vitamina C. Compusii antioxidanti asociati - flavonoide si polifenoli - se adauga virtutilor vitaminei C, diminuand semnificativ dezvoltarea a cel putin doua tipuri de celule canceroase: de colon si de ficat.

4. Marul este foarte bogat in fibre: 2.5/ 100 g. Gratie echilibrului perfect intre cele doua tipuri de fibre, merele joaca un rol esential pentru buna functionare a tranzitului intestinal.

Fibrele solubile, precum pectina, formeaza un gel gros in timpul digestiei, captand astfel lipidele si colesterolul si limitand asimilarea lor. Ele combat diareea si protejeaza flora microbiana intestinala.

Fibrele insolubile stimuleaza si accelereaza tranzitul intestinal. Contra constipatiei se recomanda sa consumi mere crude cu coaja, deoarece aceasta este bogata in celuloza.

5. Consumul a 3 mere pe zi duce la:
scaderea cu aproape 10% in doua luni a colesterolului rau LDL;
cresterea de 4 ori a cantitatii de colesterol bun HDL.

6. Consumul regulat de mere ajuta la slabit si controlul greutatii. Un mar mediu de 150 g ofera 18-20 g glucide (80 calorii), care sunt absorbite lent in organism, ducand la satietate durabila. Ca desert sau gustare intre mese, marul este alegerea ideala.

7. Marul - sursa de energie pentru sportivi. Aportul energetic al marului nu provine din grasimi, ci din fructoza si din glucide asimilabile lent in organism. Consumat inainte de activitatea sportiva, marul confera energie pe tot parcursul antrenamentului. Consumat in cursul exercitiului fizic, marul reface rezervele organismului de minerale si vitamine, pierdute prin transpiratie. Consumat dupa antrenament, marul cu continutul sau de 85% apa permite rehidratarea organismului si facilitarea eliminarii toxinelor.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Spitalul si moartea
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right