Ortorexia, dependenta de alimentatia sanatoasa

history_edu redactia ele.ro calendar_month 04 Apr 2012, 09:21
Ortorexia este o tulburare de alimentatie, care se manifesta prin dependenta de alimentele sanatoase.
Chiar daca tu consideri ca o dieta echilibrata este sanatoasa pentru organism, obsesia ta pentru tot ceea ce mananci se poate transforma intr-o boala, la fel ca anorexia sau bulimia.
Nu ar trebui sa te lasi condusa in viata doar de ideea unei alimentatii sanatoase. Tot ceea ce este in exces iti poate dauna. Afla mai multe detalii despre ortorexie.
Conform ultimelor studii, ortorexia nu a fost conformata oficial ca o tulburare de alimentatie, deoarece persoanele care sufera de aceasta boala spun ca nu fac altceva decat sa manance sanatos, asa cum indica medicii. Ortorexia nu apare din dorinta de a slabi, ci din obsesia de a manca numai alimente sanatoase.
Ortorexia, o obsesie
In ultimii ani, tot mai multe persoane au inceput sa fie preocupate de alimentatie si au incercat sa gaseasca noi modalitati prin care pot inlocui alimentele nesanatoase cu produse bio, organice. In timp, unele dintre aceste persoane au dezvoltat o adevarata obsesie fata de alimentatie si si-au creat propriul sistem de valori nutritive.
O boala precum ortorexia este greu de depistat, deoarece nicio persoana nu vrea sa admita ca a facut o obsesie pentru alimentatia sanatoasa. Sub acest paravan al mancatului sanatos, isi ascund frica de produsele nesanatoase.
Pacientii diagnosticati cu ortorexie vad in consumul de alimente "rele" o pierdere a controlului si o lipsa de vointa. In momentul in care consuma un aliment nesanatos, se simt vinovati si se concentreaza din ce in ce mai mult asupra produselor sanatoase.
Ortorexia ucide placerea de a manca
Persoanele care sufera de ortorexie nu mai gasesc nicio placere in a manca. O dieta restrictiva, in care alegi alimentele pana in cel mai mic detaliu, inseamna ca refuzi sa-i oferi corpului acele mici placeri dupa care tanjeste: dulciuri, cartofi prajiti etc.
Ortorexia elimina din alimentatie nutrienti importanti
Multe dintre persoanele bolnave de ortorexie ajung sa fie malnutrite, din cauza eliminarii din dieta zilnica a unor grupe importante de nutrienti.
O alimentatie sanatoasa si echilibrata ar trebui sa contina cele trei tipuri mari de nutrienti: glucide (55%), proteine (15%) si grasimi (30%). Acizii grasi esentiali, omega 3 si omega 6, sunt grasimi "bune", care ajuta organismul sa asimileze mai usor vitaminele.
Cum poti preveni ortorexia
Ortorexia poate fi prevenita, daca incerci sa constientizezi faptul exagerezi cu alimentatia sanatoasa. Nu spune nimeni ca nu este buna, dar din cand in cand, nu strica sa-ti faci poftele. Nutritionistii recomanda sa mananci un copanel de pui prajit cu ochii inchisi si sa savurezi gustul, sa iei cateva chipsuri de cartofi si sa le simti aroma sau mananca o inghetata. Alimentatia sanatoasa este foarte importanta, dar nu ar trebui transformata intr-o fixatie.
Scopul este sa-ti dai seama ca mancarea este pentru minte si corp, nu doar pentru a asigura organismului energia necesara de pe o zi pe alta. Nu refuza sa mananci produse care, in viziunea ta, nu intra in categoria celor sanatoase. Acesta este un comportament obsesiv-compulsiv care iti afecteaza viata, daca nu iti dai seama la timp de efectele pe care le are asupra ta.
Autor: Laura Galan
Alte articole despre