Painea, sarea vietii

Painea, sarea vietii
  calendar_month        
Multa vreme painea a fost acuzata de toate relele, mai ales ca ar duce la ingrasare. Astazi, ea este total reabilitata si chiar laudata de marea majoritate a nutritionistilor si dieteticienilor.

Gusturile si formele sale s-au multiplicat de-a lungul timpului: bagheta, paine taraneasca, de secara, cu cereale, integrala. De ce painea este atat de necesara alimentatiei noastre? De ce toate aceste varietati ?

Painea este elementul cheie al unei alimentatii echilibrate

Painea este alimentul de zi cu zi cu multiple atuuri, sursa de glucide complexe, de proteine vegetale, de fibre, de vitamine B1 si B6 si de minerale. Nutritionistii o considera un aliment esential care favorizeaza un bun echilibru alimentar si aducator de putine lipide.

O reteta milenara

77195.jpg Reteta de paine este elementara: faina + apa + sare + drojdie. Plecand de la aceasta compozitie de baza, producatorii modifica timpul de crestere sau de coacere pentru a obtine rezultate diferite; totusi, calitatea fainei utilizate ii schimba sensibil compozitia.

Fata de o faina rafinata, utilizarea unei faini putin sau deloc rafinate sau painile de grau, secara, cu cereale sau integrale, toate acestea vor contine mai multe fibre, proteine de buna calitate, glucide, multe minerale (magneziu, calciu, zinc) si toate vitaminele grupei B.

Avem deci tot interesul sa consumam aceste paini mai ales la micul dejun, deoarece ne dau energie pentru 3-4 ore, evitand astfel sa ni se faca foame inainte de masa de pranz.

In ceea ce priveste painea alba si bagheta cea scortoasa, e mai bine sa le consumi la mesele cu legume si carne, deci cu proteine si fibre.

In cautarea painii bune

Nu exista nimic mai simplu ca painea, si totusi in magazin e greu de ales: aspectul, mirosul, textura si gustul, coacerea perfecta. Cel mai bine e sa manaci cate un pic din toate: variaza si bucura-te de avantajele fiecareia.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Turcoaz Culoarea anului 2010
  • person

    "adauga-ti un pic de personalitate"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right