Surse de proteine in alimentatia vegetariana

history_edu redactia ele.ro calendar_month 27 Feb 2012, 09:27
Cele mai multe dintre noi isi iau portia de proteine din produsele din carne. Carnea de curcan, in special, este alimentul care are o cantitate suficienta de proteine.
Totusi, care sunt sursele de proteine pe care te poti baza in momentul in care esti adepta unei diete vegetariene?
Iata-le pe cele mai bune si mai sanatoase dintre acestea.
Fructe oleaginoase
Nucile, alunele, migdalele si restul gamei de fructe oleaginoase iti ofera cantitatea necesara de proteine. 70 de grame de nuci, alune sau migdale iti asigura necesarul de proteine pentru intreaga zi. Atentie! Evita sa consumi aceste produse prajite sau cu sare, chiar daca sunt mai gustoase. Dincolo de faptul ca sarea este de evitat in general, in momentul in care prepari termic aceste produse, valoarea lor nutritionala scade foarte mult. Astfel, cantitatea de proteine nu va mai fi cea normala.
Unt de arahide
Daca te saturi de fructele oleaginoase si vrei ceva mai dulce, poti opta pentru untul de arahide. Achizitioneaza un produs de calitate, chiar daca este putin mai scump decat unul obisnuit. Nu iti face griji - acesta se va consuma destul de greu pentru ca este consistent si poate fi usor gretos daca il consumi in cantitati mari.
Consuma cate o felie de paine prajita cu unt de arahide in fiecare dimineata pentru a asimila mai bine de jumatate din portia necesara zilnica de proteine.
Cereale integrale
Daca esti vegetariana, cu siguranta consumi zilnic cereale, motiv pentru care nu trebuie sa iti faci griji pentru portia de proteine. Totusi, este necesar sa consumi cereale integrale, chiar daca nu sunt la fel de delicioase precum cele care iti iau ochii cu ambalaje frumos colorate. Achizitioneaza de la plafar pungi cu ovaz, germeni de grau, orz etc. Pe acestea le poti gasi in ambalaje separate sau in combinatii diferite, eventual cu fructe confiate.
Analizeaza ambalajul acestora - este foarte posibil ca unele dintre cerealele integrale din comert sa contina zahar sau E-uri. De preferat este sa optezi pentru cele naturale, fara conservanti si aditivi.
Consuma cerealele cu lapte sau iaurt, de preferat dimineata. Adauga o lingura de cereale amestecate la o cantitate de 100 de grame de iaurt simplu.
Fasole
Indiferent ca este vorba despre fasole boabe sau fasole verde, acest aliment contine o cantitate mare de proteine vegetale, perfecte pentru dieta ta. Adauga fasolea in salate (boabe macerate sau fierte) si consuma supe crema sau pasta de fasole, cu putin usturoi si condimente (busuioc sau cimbru).
Linte
Consuma periodic linte pentru a-ti lua necesarul de proteine. Acest aliment este un substitut excelent pentru carne si contine carbohidrati cu indice glicemic scazut. Poti consuma lintea in supe, tocanite sau fiarta, cu diferite sosuri vegetale. Lintea mai contine fier, calciu, vitamina B, carbohidrati, fosfor, magneziu, acid folic si zero colesterol.
Atentie! Lintea se pune la inmuiat cu o seara inainte de preparare, intocmai ca in cazul boabelor de fasole. Acest pas este necesar pentru a usura procesul de digestie si pentru a preveni aparitia balonarii.
Autor: Corina Petrea
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





poveste incalcita fara sens
- person
"orice va fii de acum inainte...viata va fii tot simpla si mishto:)"