Te ingrasi usor? 7 cauze pe care nu le poti controla

history_edu ele.ro calendar_month 07 Sep 2012, 08:48
Ingrasarea este una dintre problemele majore cu care se confrunta femeile din intreaga lume. De multe ori, avem tendinta de a da vina pe alimentatia nesanatoasa.
Mancam pe fuga, nu avem timp sa gatim, cumparam produse fast food si ne potolim setea cu bauturi carbogazoase. Daca analizam problema din acest punct de vedere, este evident de ce capatam cateva kilograme in plus .
Dar ce te faci in momentul in care te ingrasi foarte repede chiar si atunci cand incerci sa-ti tii sub control alimentatia?
Expertii spun ca ingrasarea nu tine doar de alimentatie, ci si de anumiti factori de natura medicala. Iata 7 cauze ale ingrasarii pe care nu le poti controla.
1. Imbatranesti
Oricat de mult ai vrea sa poti controla trecea timpului nu poti face acest lucru, iar pe masura ce inaintezi in varsta organismul tau nu mai este atat de receptiv la eforturile tale de mentinere a greutatii sau de slabire. In principiu, explicatia este destul de simpla: matabolismul tau incepe sa devina din ce in ce mai lenes, tu consumi mai putina energie, dar mananci la fel de mult ca altadata. Toate aceste calorii in exces se depun in timp record si te ingrasi imediat.
2. Iti privezi organismul de anumiti nutrienti
Privarea organismului de anumite categorii de nutrienti este cea mai mare greseala, chiar daca poate nu-ti dai seama de acest lucru. Carentele de vitamina D, magneziu si fier iti pot sabota sistemul imunitar si iti pot afecta metabolismul, astfel ca in loc sa-ti mentii greutatea, mai rau te ingrasi. Evita dietele restrictive si incearca sa ai o alimentatie echilibrata.
3. Ai o digestie inceata
Daca ai o digestie inceata, insotita de constipatie si balonare, risti sa te ingrasi mult mai repede. In acest caz, ai nevoie de o cura de detoxifiere si de o alimentatie care sa includa fibre. Odata ce scapi de toxinele din organism, vei observa ca ai mai multa energie si ca silueta este svelta.
4. Ai stari depresive si esti stresata
Stresul si depresia sunt doua cauze frecvente ale ingrasarii rapide, iar principalul vinovat este cortizolul, un hormon care iti provoaca pofta de mancare. Lipsa somnului creste nivelul de grelina, un alt hormon care iti da senzatia de foame.
5. Suferi de fasceita plantara
Fasceita plantara reprezinta inflamarea fasciei plantare si provoaca dureri la nivelul calcaiului. Aparent, aceasta afectiune nu are nicio legatura cu ingrasarea, dar la o privire mai atenta iti poti da seama ca durerile pe care le resimti te impiedica sa faci miscare. Lipsa de miscare nu sustine metabolismul si incetineste arderea grasimilor, de unde si riscul destul de mare de ingrasare. Expertii spun ca poti alege sa faci inot sau sa mergi pe bicicleta, pentru a preveni luarea in greutate.
6. Iei medicamente care ingrasa
Medicamentele pentru alergii, cele pentru diabet, antidepresivele, antibioticele si medicamentele pentru tensiune arteriala ridicata contin substante care te pot ingrasa, deoarece iti cresc apetitul si iti afecteaza metabolismul. Daca banuiesti ca te ingrasi fara motiv, consulta un medic. Acesta iti poate recomanda un tratament alternativ care sa nu-ti afecteaze silueta.
7. Suferi de sindromul Cushing
Sindromul Cushing poate fi responsabil pentru faptul ca te ingrasi usor. Aceasta afectiune hormonala este cauzata de un nivel crescut al cortizolului in sange (hipercortizolism). Daca banuiesti ca ingrasarea ta nu este cauzata de alimentatie sau medicamentatie, fa-ti un test de sange si afla daca ai un nivel ridicat de cortizol.
Alte articole despre