Totul despre vitamina C

Totul despre vitamina C
  calendar_month        
Pentru ca aceasta vitamina se regaseste in foarte multe produse, este cea mai cunoscuta de catre public fata de alti nutrienti. Numita si acid ascorbic, vitamina C este un nutrient solubil in apa si poate fi foarte usor eliminata de organism atunci cand nu este nevoie de ea.

Organismul oamenilor variaza foarte tare din punct de vedere al nevoii de vitamina C . O persoana poate avea de 10 ori mai multa nevoie de vitamina C decat alta, iar aceasta nevoie poate sa difere in functie varsta, sex, mediu de viata sau alti factori.

Rolul principal al vitaminei C este unul de protectie si intarire al sistemului imunitar. De aceea acest nutrient este prescris de fiecare data cand contactam o raceala sau gripa.

Vitamina C ajuta la sanatatea tenului si gingiilor, dar cel mai important este ca previne aparitia bolilor cardiovasculare, diferitelor tipuri de cancer, boli ale articulatiilor si cataracta. Vitamina C functioneaza ca un antioxidant si combate radicalii liberi din organism.

Alimentele care contin cele mai mari concentratii de vitamina C :



Brocoli
Ardei gras
Conopida
Patrunjel
Spanac
Capsuni
Lamai
Varza
Pepene calben
Kiwi
Portocale
Grepfruit
Zmeura

Necesarul zilnic de vitamina C pentru un organism adult este de 73 de miligrame. La femeile insarcinate, cantitatea creste pana la 100 de miligrame pe zi. Totusi, este indicat ca o perioada de cateva zile trimestrial sa se ia suplimente de vitamina C.

Acest nutrient este foarte sensibil la procesarea alimentelor. Daca anumite fructe sau legume sunt procesate termic, este posibil ca continutul de vitamina C sa scada, iar in acest caz nu ne mai putem baza pe acealsi aport de vitamine in organism. Prin fierbere sau prajire se poate pierde pana la 90 la suta din continutul initial de vitamina C al alimentelor.

Recomandari