5 decizii grele in materie de diete

5 decizii grele in materie de diete
  calendar_month        
Mesele reprezinta un camp minat in care trebuie sa iei decizii grele. Paste sau orez? Prajit sau la gratar? Mancare indiana sau chinezeasca? Si cu ce sa alunece pe gat? Vin? O ceasca de ceai? Iar apoi ajungi la desert...

Aceste decizii se inmultesc atunci cand vrei sa slabesti. Ce fel de dieta si ce exercitii ne ajuta sa dam jos mai multe kilograme? Este atat de greu incat multe dintre noi renuntam chiar dinainte de a incepe.

Iata deci cateva dileme ale dietelor identificate si cate un raspuns corect pentru fiecare.

1. Low-carb sau Low-fat?

Majoritatea oamenilor considera ca le e mai usor sa slabeasca adoptand un regim cu putine grasimi pe termen lung.

Grasimea contine de doua ori mai multe calorii decat carbohidratii si nu este foarte satioasa, deci e o alegere buna care te va scuti de multe calorii in plus si te va feri de senzatia de foame.

Nu trebuie sa urmezi o dieta cu extrem de putine grasimi. Este important sa incluzi alimente care contin grasimi mono-nesaturate (bune pentru inima), cum ar fi: avocado, alune si ulei de masline, dar si grasimi omega-3 din peste.

Insa chiar si cu o dieta saraca in grasimi, tot trebuie sa fii atenta la carbohidrati daca vrei sa slabesti: ai grija la dimensiunea portiilor, limiteaza zaharul si mananca cereale integrale de cate ori ai ocazia.


2. Carne sau vegetale?

Multe persoane indeparteaza carnea din dieta lor atunci cand vor sa slabeasca, insa aceasta strategie nu-ti garanteaza neaparat scaderea in greutate.

Trecerea la dieta vegetariana iti va mari aportul in fructe si legume, dar nu presupune ca acest timp de dieta este mai saraca in calorii.Multe feluri vegetariene se bazeaza pe branza grasa si diverse aluaturi.

De asemenea, eliminand carnea din dieta poti sa pierzi unele nutrimente esentiale, cum ar fi fierul. Ca sa nu faci aceasta greseala, consuma carne rosie, pui si peste care te vor face sa reduci caloriile cu moderatie si in mod echilibrat. Daca totusi vrei sa urmezi o dieta vegetariana, sfatul nutritionistilor este sa inlocuiesti carnea cu alimente bogate in nutrimente, cum ar fi fasolea.

3. Mananci in oras sau comanzi la birou?

Aceasta e o adevarata problema deoarece ambele variante pot fi pline de grasime si calorii, insa masa in oras e raspunsul corect.

Intr-un restaurant exista de obicei si alegeri mai sanatoase pe meniu, plus ca iti poti si adapta masa (de exemplu cerand ca salata sa nu contina dressing). Probabil ca vei manca si mai incet, deci te vei putea opri cand te vei simti satula.




Daca optezi pentru mancarea de la firmele de catering, tine minte ca acestea vin in portii mari si de obicei le consumi facand si altceva in acelasi timp, fara sa mai acorzi atentie semnalelor pe care ti le trimite stomacul.

4. Trebuie sa iti masori greutatea sau grasimea corporala?

Fara indoiala, este mai bine sa-ti masori grasimea corporala. Muschii cantaresc mai mult decat grasimea, iar atunci cand incepi sa faci exercitii ei se vor intari, grasimea se va topi si ea, insa diferenta va fi cu greu resimtita de cantar, fapt care te poate descuraja.

Este mai bine sa-ti monitorizezi succesul masurandu-ti grasimea corporala, de exemplu prin probarea hainelor. Vezi cum iti stau si fa diferenta!

5. Cu snack-uri sau fara?

Atunci cand incepem o dieta, majoritatea ne gandim ca trebuie sa renuntam la snack-uri. Insa ele ne pot ajuta, cheia e sa alegem snack-urile potrivite, adica pe cele cu putine grasimi saturate si cu index glicemic scazut.



Gustarile cu index glicemic scazut sunt importante ca parte a unui plan de slabit deoarece ne mentin nivelul constant de zahar in sange. Aacest lucru inseamna ca va fi mai putin probabil sa poftim la dulciuri si carbohidrati.

Optiunile ok pentru snack-uri includ biscuirii cu ovaz, alunele nesarate, salata greceasca, iaurtul degresat si fructele de padure.

Recomandari