Cand insomnia devine o problema serioasa
history_edu redactia ele.ro calendar_month 29 Iul 2010, 09:34
Cu totii am avut acele nopti albe. Te intorci pe toate partile, nu-ti gasesti locul si nu poti sa dormi. Sau poate te trezesti in mijlocul noptii si nu mai poti adormi la loc.
Insomnia este o boala cronica a somnului, caracterizata in mai multe moduri: dificultatea de a adormi, chinul de a mentine somnul, trezitul prea devreme sau somnul obositor.
Potrivit Academiei Americane al Medicinei Somnului, insomnia afecteaza circa 30 la suta dintre adulti.
Aceasta poate surveni din cauza unui stres indelungat sau a unei schimbari in stilul de viata. Si orele de somn prea putine pot provoca insomnie. In unele cazuri insa, insomnia poate indica afectiuni mult mai serioase. Trezirea in timpul noptii cu o durere cronica sau oboseala de pe timpul zilei poate indica o disfunctie pulmonara, o boala la inima, astm, afectiune tiroidiana sau chiar Alzheimer.
In unele cazuri, Alzheimerul poate sa fie boala ascunsa, din moment ce o persoana care sufera de aceasta boala poate avea somnul anormal, declara Nancy Collop, directorul programului Johns Hopkins Sleep Disorders si presedintele Academiei Americane de Medicina a Somnului. Oamenii bolnavi de Alzheimer dorm mai mult la debutul bolii, iar episoadele de insomnie si deranj in somn apar odata cu progresul bolii.
Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. S-a constatat ca este una dintre cauzele aparitiei insomniei.
O apnee netratata poate duce la diabet de tip II, hipertensiune, atac cerebral, boli de inima, depresie si chiar moarte. Chiar daca obezitatea este un factor de risc mare in aparitia sindromului de apnee si oamenii care nu sunt obezi pot sa sufere de aceasta boala. De cele mai multe ori bolnavii nu sunt constienti ca sufera de aceasta afectiune. Sforaitul cronic, unul dintre indicatorii principali ai bolii, este observat de obicei de partenerul de viata.
Multe medicamente, precum decongestionantele, pot provoaca modificari ale somnului.
Oamenii nu se gandesc ca ar trebui sa vorbeasca cu medicul lor despre problemele de somn , spunea Collop. Igiena somnului si calitatea acestuia trebuie sa devina o rutina in examinarile medicale.
5 motive sa ceri ajutor in caz de insomnie:
1. Te simti obosit, molesit sau adormi in momentele in care ai nevoie sa fii in alerta.
2. Te trezesti in mijlocul noptii cu dureri.
3. Partenerul sau partenera ta sesizeaza un sforait puternic sau pauze de respiratie in timpul somnului.
4. Problemele din somn sunt acompaniate de tristete si anxietate.
5. Problemele cu somnul persista de peste 3 saptamani.
Alte articole despre