5 sfaturi pentru o dieta la inceput de an

history_edu redactia ele.ro calendar_month 10 Ian 2012, 09:35
Inceputul de an constituie o ocazie potrivita pentru a-ti schimba obiceiurile alimentare si pentru a imbunatati dieta.
Exista mai multe schimbari pe care le poti face pentru a incepe o dieta de lunga durata, inca din primele saptamani ale noului an.
1. Carente
Daca te confrunti deja cu o carenta de vitamine sau o lipsa a unui alt element in organism, poti stabili noua dieta in functie de alimentele de care ai nevoie. Calciul, fierul sau magneziul sunt unele dintre cele mai des intalnite carente in organism.
Deficitul de calciu este intalnit des la adulti. Calciul este un element indispensabil, acesta jucand un rol important in sistemul osos si in functionarea celulelor nervoase si musculare. Introdu in dieta ta un consum constant de lapte, branzeturi, iaurturi etc. Este indicat sa consumi minim un produs lactat la o masa.
Fierul constituie un compus indispensabil organismului, responsabil pentru multe reactii chimice si pentru transportul oxigenului. Carenta de oxigen poate duce la anemie, manifestata prin stari de oboseala si slabiciune. Pentru un aport de fier, consuma alune, caise uscate, ficat, mazare, migdale, mei, tarate, spanac, nuci.
2. Nutritionist
Consulta un specialist nutritionist pentru a stabili o dieta personalizata, in functie de organismul tau. Chiar daca pe termen lung o dieta stricta este greu de respectat, poti invata multe lucruri utile despre o alimentatie sanatoasa. Cu cat te informezi mai mult, cu atat vei cumpara si vei pune pe masa alimente mai bine alese.
3. Fibre
Cand cumperi mancare, alege mai multe alimente bogate in fibre, precum legumele, fructele sau cerealele integrale. Acestea ofera senzatia de satietate pentru mai mult timp, ceea ce te ajuta sa ai mai putine mese, evitand astfel acumularea kilogramelor nedorite.
4. Orele de masa
Renunta la mesele si gustarile haotice de pana acum. Fa un program pentru masa, cu ore stabile, in functie de programul tau zilnic. In cateva zile, organismul se poate obisnui cu noile ore de masa. Pe termen lung, este benefic pentru organism sa elimini complet mesele tarzii sau gustarile luate pe drum. In plus, vei economisi bani deoarece nu-ti vei mai cumpara ceva de rontait de la cantina, de la tonomate sau de prin oras, pe drum spre casa.
5. Continutul meselor
Elimina din cosul de cumparaturi alimentele procesate, care sunt unele dintre cele mai nocive pentru sanatate. Obisnuieste-te sa citesti eticheta, chiar daca va trebui sa pierzi mai mult timp la cumparaturi.
Daca nu-ti place sa iei micul dejun, gandeste-te ce obisnuiai sa mananci in vacante, dimineata. Multe persoane care nu mananca de obicei mai nimic la prima ora au totusi pofta de mancare in vacanta, deoarece programul relaxat face mancarea mai interesanta decat in diminetile in care se grabesc la serviciu. Inspira-te din meniul de vacanta si fa din micul dejun o masa importanta a zilei. Vei avea mult mai multa energie pe tot parcursul zilei.
Nu sari peste pranz, daca vrei sa ai o alimentatie sanatoasa. Numai cu un mic dejun si un pranz indestulator vei reusi sa scapi de pofta de mancare care te face sa mananci orice si oricat seara. In timp, iti vei mentine silueta si vei avea un somn mai odihnitor cu o cina usoara.
Autor: Elisa Costache
Alte articole despre