8 cauze nestiute ale poftelor alimentare

8 cauze nestiute ale poftelor alimentare
  calendar_month        
Poftele alimentare sunt senzatii naturale pe care le experimentam in fiecare zi. Ni se face pofta de ceva dulce, tanjim dupa delicioasele mancaruri facute de mama si abia asteptam sa trecem pe la raionul de gustari din supermarket ca sa ne facem provizii.

Foarte multe persoane isi satisfac poftele fara sa se gandeasca la motivele pentru care acestea apar.



Un cunoscut medic nutritionist, Joshua Rosenthal, spune despre poftele alimentare ca sunt "informatii valoroase, ce ne ajuta sa intelegem care sunt nevoile organismului nostru".

Iata 8 cauze nestiute ale poftelor alimentare:

1. Amintirile

Uneori, poftele pe care le simti pot fi provocate de amintirile din copilarie. Iti amintesti cand te trezeai sambata dimineata si mama pregatea checuri si gogosi, iar mirosul dulce invaluia intreaga casa? In momentul in care rememorezi astfel de momente, simti o nevoie teribila sa retraiesti acea senzatie placuta. Urmatorul pas este fie sa cauti ceva dulce prin dulapurile din bucatarie, fie sa mergi la magazin sa-ti cumperi dulciuri.

Este greu sa rezisti poftelor alimentare, dar nutritionistii recomanda sa inlocuiesti alimentele pline de calorii cu alimente sanatoase.

2. Anotimpurile

Poftele alimentare se schimba de la sezon la sezon, pentru ca ai tendinta sa asociezi anumite alimente cu o anumita perioada din an. Vara nu ti se face niciodata pofta de portocale, pentru ca acestea te duc cu gandul la sarbatorile de iarna. Primavara nu te gandesti la gustul prunelor sau al gutuilor, ci la cel al capsunilor si cireselor. Poftele sezoniere sunt un semn ca organismul tau se adapteaza alimentelor specifice fiecarui anotimp. O dovada in plus ca organismul uman este foarte complex si are nevoi pe care nu poti sa ti le explici.

3. Deshidratarea

Deshidratarea se manifesta uneori sub forma de pofta alimentara, de aceea nutritionistii iti recomanda sa bei un pahar de apa in momentul in care te tenteaza sa mananci ceva dulce sau sarat.

4. Alimentatia dezechilibrata

Poftele alimentare pot fi cauzate de alimentatia dezechilibrata. Dupa ce mananci multe dulciuri, ti se poate face pofta de carne, dupa ce mananci mancare gatita cu multa grasime, ti se poate face pofta de o salata de cruditati. Pentru a preveni poftele, este esential sa ai o alimentatie echilibrata, care sa cuprinda toate grupele de nutrienti.

5. Plictiseala

Plictiseala, stresul si neimplinirile din viata personala si profesionala te determina sa mananci compulsiv si sa ai tot felul de pofte alimentare pe care simti ca trebuie neaparat sa ti le satisfaci. Abtine-te sa mananci atunci cand nu iti este foame sau consuma alimente slabe in calorii.

6. Lipsa anumitor nutrienti

Data viitoare cand ti se face pofta de un aliment dulce, sarat sau acrisor, gandeste-te ca ai putea avea un deficit de vitamine sau de minerale. Cand organismul tau duce lipsa de magneziu, iti transmite acest mesaj printr-o pofta, de obicei de ciocolata.

Daca simti ca ti se face pofta de alune sau chipsuri, inseamna ca organismul tau ar putea avea un deficit de fier.

7. Dereglari hormonale

Dereglarile hormonale iti pot provoca diverse pofte alimentare. Atunci cand simti nevoia sa consumi carbohidrati, este posibil ca nivelul de serotonina sa fie scazut.

8. Bucuria nemasurata

Marile bucurii nu vin niciodata singure, ci cu mici pofte alimentare. Invata sa-ti reprimi dorinta de a-ti satisface aceste pofte, pentru ca in timp te poti ingrasa fara sa-ti dai seama de ce.



Autor: Laura Galan

Recomandari