Dieta antiosteoporoza

Dieta antiosteoporoza
  calendar_month        
Unele alimente pot sa te ajute sa combati osteoporoza . Afla care sunt cele mai bune surse de nutrienti pentru sanatatea oaselor tale!

Osteoporoza este o boala care rezulta in urma pierderii osoase sau scaderii densitatii tesuturilor osoase. Este normal ca densitatea osoasa sa scada odata cu inaintarea in varsta, dar unii oameni sunt expusi riscului de a pierde o cantitate mai mare decat altii, si sa dezvolte astfel osteoporoza. Din fericire, riscul de pierdere osoasa poate fi redus printr-o dieta bogata in nutrienti, care mentine oasele sanatoase si puternice.

Prevenirea osteoporozei prin dieta bogata in calciu

Calciul este esential pentru sanatatea oaselor. Organismul foloseste si pierde calciu in fiecare zi. In cazul in care se pierde mai mult calciu decat se inlocuieste, apare pierderea de masa osoasa.

Deoarece organismul nu produce calciu, trebuie sa obtii acest element din alimentatie. Cantitatea necesara de calciu in dieta de fiecare zi este de 1.200 de miligrame pentru adultii de peste 50 de ani, 1000 mg pentru adultii de 19-50 ani si 1.300 mg pentru copiii de 9-18 ani.

Produsele lactate sunt surse bogate de calciu. Laptele, iaurtul, branza sunt surse populare de calciu, cu 300 mg sau mai mult intr-o singura cana sau o portie. Produsele lactate cu un continut scazut de apa si grasime sunt surse mai concentrate de calciu. Unele legume, cum ar fi verdeturile, contin 150-270 mg de calciu la o portie. Alte surse de calciu includ:

sardinele si somonul cu oase
tofu
migdalele
alimentele fortifiate cu calciu, cum sunt sucul de portocale si cerealele

Prevenirea osteoporozei prin dieta bogata in proteine

Dupa calciu, proteinele sunt cele mai importante pentru sanatatea oaselor. Surse bune de proteine sunt:

carnea si pestele
nucile si semintele
lactatele
fasolea si mazarea
ouale

Deoarece atat dietele cu continut scazut de proteine, cat si cele hiperproteice, pot afecta capacitatea organismului de a utiliza calciul, se recomanda un consum moderat de proteine: 46 g/zi pentru femeile de peste 19 ani si 56 g/zi pentru barbatii de aceeasi varsta.

Alti nutrienti pentru oase puternice


Vitamina D este necesara pentru absorbtia buna a calciului in organism. Recomandarile zilnice de vitamina D sunt: 400-800 Unitati Internationale (UI) pentru adultii sub 50 de ani si 800 la 1000 UI pe zi pentru adulti de 50 de ani si mai in varsta. Poti insa sa-ti faci stocul zilnic necesar de vitamina D prin expunere la soare cel putin 15 minute.

Magneziu, zinc, cupru, fier, fluor, vitaminele A si C - si ele sunt necesare pentru prevenirea pierderii osoase. Alimentatia echilibrata, care include fructe si legume din plin, dar si cereale, carne, fasole, nuci si seminte, iti asigura toti nutrientii de care ai nevoie.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

inca o poezie
  • person

    "ce-i mai buni sunt aici"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right