Dieta pentru mai multa energie
history_edu redactia ele.ro calendar_month 23 Ian 2012, 15:29
Cei mai multi oameni duc o viata agitata si au zilnic un program incarcat. De aceea, alimentatia ar trebui sa asigure suficienta energie pentru a face fata provocarilor de zi cu zi.
Afla care sunt acele alimente care te ajuta sa ai mai multa energie.
Mancarea si lichidele, sursa ta de energie zilnica
Energia organismului vine, printre altele, din mancarea consumata zilnic. Cele mai importante elemente esentiale pentru energia organismului sunt carbohidratii, proteinele si grasimile. Odata ce nutrientii ajung in organism, acestia sunt absorbiti si sunt folositi ca energie pentru corp.
Una dintre modalitatile de a avea mai multa energie o reprezinta micul dejun . Studiile arata ca persoanele care iau micul dejun in fiecare dimineata au mai multa energie si un moral mai ridicat pe tot parcursul zilei. Este bine ca prima masa a zilei sa contina carbohidrati bogati in fibre, grasimi "bune" si proteine din tipuri de carne slaba.
Carbohidratii
Carbohidratii sunt cei mai importanti dintre nutrientii care confera energie. Acestia sunt simpli sau complecsi, ambii fiind convertiti in zahar (glucoza). "Corpul uman transfera zaharul in sange, iar celulele folosesc glucoza pentru a furniza energie", afirma Melissa Rifkin, dietetician la centrul medical Montefiore din New York.
In lipsa carbohidratilor, organismul isi furnizeaza energie cu ajutorul proteinelor si grasimilor. Unele dintre cele mai indicate alimente bogate in carbohidrati sunt cerealele, produsele de panificatie din cereale integrale, fasolea uscata si legumele cu un continut de amidon. Aceste alimente sunt digerate incet si ofera energie pentru o perioada mai lunga de timp. Astfel, organismul resimte senzatia de satietate mai repede si pentru o durata mai mare de timp.
Pe langa carbohidratii complecsi exista si cei simpli, care ofera organismului energie rapid, dar doar pe moment. Este vorba despre sucuri si mancaruri dulci, prajituri, bomboane etc. Acesti carbohidrati se dezintegreaza rapid in organism, oferind energie rapid, dar pentru putin timp (in jur de o ora).
Proteinele
Pentru a te bucura de energie, alege alimentele sanatoase, bogate in proteine , precum carne de pui, curcan, peste, linte, fasole, nuci, seminte, avocado etc. Semintele, nucile si alimentele cu un continut bogat de ulei trebuie consumate moderat.
Migdalele sau alunele sunt bogate in proteine si contin magneziu, un mineral care are un rol vital in transformarea zaharului in energie. Deficitul de magneziu afecteaza nivelul de energie din organism.
Grasimi
Pestii grasi, precum somonul, au un continut bogat de omega 3. Acesti acizi grasi au mai multe efecte benefice asupra organismului, de la protejarea inimii la lupta impotriva depresiei.
Lichide
Pe langa acesti nutrienti, apa este esentiala in mentinerea nivelului de energie in organism. Apa are un rol deosebit in digestie, absorbtie si transportul nutrientilor. Un consum redus de apa poate duce la o scadere drastica a nivelului de energie in corp.
Pe langa apa, ceaiul este o bautura eficienta pentru persoanele care sufera de lipsa de energie. Potrivit unor studii, o combinatie de cafeina si aminoacizi imbunatateste reactiile si memoria. In cazul ceaiului negru, acesta combate stresul.
Autor: Elisa Costache
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Paradoxul zilelor noastre
- person
"nimeni nu e de neinlocuit dar -uneori- e nevoie de mai multe persoane pentru a inlocui una singura."