Cu ce inlocuim carnea de porc? 4 alternative sanatoase pentru Sarbatori
history_edu redactia ele.ro calendar_month 18 Dec 2012, 16:38
Carnea de porc este deseori blamata din cauza ca ingrasa si este plina de grasimi nesanatoase care duc la cresterea nivelului de colesterol si la dezvoltarea unor afectiuni cardiace. Desi toata lumea este constienta de efectele consumului de carne de porc, aceasta nu lipseste pe pe masa de Craciun.
Prin traditie, la noi porcul este rege de sarbatori. Din el se prepara sarmalutele, friptura, carnatii, toba si alte preparate specifice acestei perioade a anului.
Aici este adevarata problema: de sarbatori mancam prea multa carne de porc pentru ca nu constientizam cate preparate contin acest ingredient si nu alegem garniturile potrivite pentru acest tip de carne.
Cand ingrasa carnea de porc si devine nesanatoasa
Carnea de porc este nesanatoasa si ingrasa in momentul in care o consumi fara masura. O portie rezonabila de carne de porc la o masa este de 100-150 de grame. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont cand mananci carne de porc este garnitura. Daca langa friptura de porc pui o portie generoasa de cartofi prajiti si alaturi si cateva felii de paine, sa nu te mire ca iti apar colacei pe abdomen.
Carnea de porc este sanatoasa doar daca o prepari sanatos si o mananci in portii rezonabile cu legume. Sa nu uitam ca ea iti ofera nutrienti esentiali, cum sunt proteinele, si minerale esentiale, cum este fierul si zincul.
Acum, daca stii ca nu te poti abtine de la carne si preparatele din carne, de sarbatori poti opta pentru alte tipuri de carne mai sanatoase, in detrimentul celei de porc.
1. Carnea de curcan
Carnea de curcan, desi nu este tradionala de Craciun, contine o cantitate generoasa de aminoacizi, antioxidanti si minerale. In schimb, este o carne slaba in grasimi. 150 de grame de carne de curcan fara piele iti furnizeaza o doza excelenta de acid folic, alte vitamine din complexul B, potasiu si zinc. Specialistii spun ca un consum regulat de carne de curcan scade riscul de cancer, regleaza nivelul zaharului din sange si contribuie la scaderea colesterolului rau.
2. Carnea de strut
Daca vrei o alternativa cu adevarat sanatoasa la carnea de porc, atunci de Craciun poti alege sa prepari carne de strut. Aceasta are o valoare nutritiva exceptionala. Spre deosebire de carnea de vita, de exemplu, cea de strut contine de 2 ori mai mult fier si de 4 ori mai multa vitamina B12.
Carnea de strut este bogata in acizi grasi eseniali omega 3, care asigura o functionare optima a creierului si a inimii si intaresc sistemul imunitar.
3. Carnea de pui
Cea mai la indemana alternativa la carnea de porc ramane carnea de pui. Aceasta este bogata in proteine slabe (o cantitate de 2 ori mai mare decat cea continuta de carnea de curcan), niacina (120 de grame de carne de pui asigura 72% din necesarul zilnic de niacina), seleniu si fosfor.
4. Pestele
Carnea de peste este considerata, de asemenea, o alternativa sanatoasa la carnea de porc. Este bogata in proteine, acizi grasi esentiali omega 3, vitamine (A, B12, D, E), minerale (zinc, cupru, iod, potasiu, fosfor) si antioxidanti. Macroul, somonul, tonul si sardinele, printre altele, contribuie la imbunatatirea functiilor creierului si la prevenirea bolilor cardio-vasculare.
Carnea de vita si carnea de bivol sunt alte alternative sanatoase la carnea de porc, atat timp cat sunt consumate cu moderatie.
Tu cu ce inlocuiesti carnea de porc la masa de Craciun?
Autor: Laura Galan
Alte articole despre