De ce iarna acumulam kilograme in plus?

De ce iarna acumulam kilograme in plus?
  calendar_month        
Sedentarismul , lipsa luminii soarelui sau modificarile hormonale sunt principalele cauze ale acumularii de kilograme in plus in sezonul rece. Pentru a evita acest fenomen este indicat sa nu renuntam la obiceiurile alimentare sanatoase si la activitatile fizice pe care le realizam in timpul sezonului estival.

Nu trebuie sa mancam mai mult pentru a ne incalzi

Este o credinta generala faptul ca trebuie sa mancam mai mult in sezonul rece pentru a ne incalzi. Specialistii sunt insa de parere ca persoanelor plinute le este mai frig. Atunci cand acumulam grasimi din excesul caloric, acestea se depun sub forma de tesut adipos alb. Singurul tesut adipos care ne tine de cald este cel brun.

In timp ce grasimea alba stocheaza energia, grasimea bruna arde caloriile pentru a produce caldura. Inca de pe vremea strabunilor nostri exista credinta ca in toamna trebuie sa stocam grasime pentru a putea supravietui in lunile reci de iarna.

In epoca moderna nu mai avem nevoie de aceste stocuri de grasime deoarece avem o o multitudine de alimente pe parcursul intregului an.

De ce ne este tot timpul foame?

Organismul uman mentine o temperatura echilibrata a corpului chiar in cele mai reci zile de iarna. Melatonina, un hormon produs de expunerea la intuneric care duce la somnolenta, stimuleaza apetitul alimentar.

Primavara si vara nivelul de melatonina scade, insa toamna si iarna acesta creste. Astfel, meltonina poate fi responsabila pentru apetitul nostru alimentar crescut din sezonul rece.

De ce poftim la dulciuri?

In mod surprinzator, in lunile calde mancam mai mult. Diferenta in sezonul rece este data de alimentele pe care le consumam. Primavara si vara conumam mai multi carbohidrati, in timp ce toamna si iarna poftim la alimentele bogate in grasimi .

Acest apetit poate fi cauzat de simpla dorinta de a ne simti mai bine. Iarna, nivelul de fericire este mai scazut, astfel ca ne indreptama atentia catre alimentele care ne fac sa ne simtim bine, precum dulciurile, grasimile si carbohidratii rafinati.

De ce ne ingrasam daca nu mancam mai mult?

Cercetatorii sunt de parere ca deficienta de vitamina D, produsa in mod natural de expunerea la soare, poate afecta greutatea noastra pe timpul lunilor reci de iarna.

Organismul uman are nevoie de vitamina D pentru a functiona corect. Iarna insa avem foarte putine ore cu lumina pe zi, petrecem mai putin timp in aer liber, astfel ca pielea noastra intra din ce in ce mai putin in contact cu lumina directa a soarelui.

Persoanele care sufera de deficienta de vitamina D stocheaza mult mai repede depozite de grasime. Caloriile pe care le consumam sunt metabolizate in tesut adipos si nu mai sunt folosite pentru a genera energie.

Pentru a preveni aceasta deficienta este indicat sa consumi ulei de peste si sa petreci cel putin 20 de minute in fiecare zi in aer liber.

Sedentarismul, cauza principala a acumularii de grasime

In sezonul cald petrecem mai mult timp in aer liber, in parcuri, pe plaja sau in drumetii. Odata cu venirea anotimpului rece, aceste activitati sunt date uitarii si petrecem din ce in ce mai mult timp acasa, in fata televizorului sau calculatorului.

Chiar daca vremea friguroasa nu ne imbie la plimbari prin parc este indicat sa nu renuntam la miscare. Exercitiile de la sala de sport, mersul pe jos sau pe bicicleta ne ajuta sa ardem calorii chiar si in sezonul rece.



Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari